Manuell Mănăstireanu şi „Iluminările” sale artistice

Manuell Mănăstireanu şi „Iluminările” sale artistice

Pictorul Manuell Mănăstireanu revine la începutul acestui an cu o expoziţie intitulată “Iluminări”. Aceasta va avea vernisajul luni, 13 ianuarie, de la ora 16.00, la Casa de Cultură “Mihai Ursachi” din Parcul Copou. Despre lucrările artistului va vorbi criticul de artă Vasilian Doboş.

Evenimentul va fi însoţit de un recital poetic susţinut de actorul Petru Ciubotaru şi de unul muzical, în interpretarea artistului Constantin Lazăr, la lăută.

“Manuel Mănăstireanu pledează pentru ridicarea cortinei de pe nopţile sufletului şi scoaterea la iveală a luminii ce sălăşluieşte potenţial în fiecare dintre noi. Se revoltă în faţa ipocriziei si minciunii, a aparenţelor prezentate ca esenţe, a fariseismului generalizat. Pare un moralist credibil prin idei şi mântuit prin gestul de a-şi asuma povara de a rosti adevăruri stânjenitoare pentru cei care ne promit paradisurile fictive ale fericirii. Între timp, oamenii se nasc şi mor, unii uitaţi în propria lor unicitate. Recuzita stilistică a artistului face apel la sugestiile expresioniste, dar fără excesele cromatice ale acestuia. Dominantele grave, sumbre adesea, evocă cerurile mohorâte ale existenţei, ratările întâlnirilor cu fiinţa interioară. Omul generic e traversat de angoase şi anxietăţi şi chipul lui se contorsionează sub presiunea deformărilor afective.”, spunea despre artistul ieşean, cu alt prilej, criticul de artă Valentin Ciucă.

Manuell Mănăstireanu s-a născut pe 5 decembrie 1973, la Botoşani. A absolvit Liceul de Artă “Octav Băncilă” din Iaşi, în 1992, iar în 1999 Facultatea de Arte Plastice, secţia Pictură, la clasa profesorului Dan Hatmanu. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Iaşi. A avut numeroase expoziţii personale şi de grup.

Expoziţia poate fi vizitată până pe 3 februarie 2014.

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.