Cum să furi o bancă în varianta modernă

06/03/2019

Vă mai amintiţi de filmul „Cum să furi un milion” în distribuţia căreia au jucat încântătoarea Audrey Hepbrum şi marele artist Peter O’Toole? Ei bine, se pare că doi ieşeni au fost inspiraţi de film şi au încercat să se îmbogăţească mai uşor dar cu ajutorul tehnicii moderne. În plus, nu e vorba de un milion, ci doar de 450.000 de euro, iar protagoniştii sunt doi angajaţi ai uneia dintre cele mai mari bănci din România. Din fericire, ei au fost descoperiţi după ce s-a constatat că din tezaurul băncii lipsesc 2 milioane de lei. Metoda prin care cei doi angajaţi ai băncii au furat banii este şi ea ingenioasă şi demnă de un scenariu de film. Modificau etichetele de pe sacii cu banii care trebuiau duşi la alimentarea ATM-urilor. Banii însă au fost însă sustraşi cu mult înainte.

Poliţiştii din cadrul Serviciului din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Iaşi, sub coordonarea procurorilor, au demarat o anchetă după ce doi angajaţi ai unei sucursale BRD au fost acuzaţi de delapidare şi fals informatic.

 

”În fapt, doi bărbaţi, angajaţi ai unei unităţi bancare sunt bănuiţi că şi-au însuşit bani din gestiunea unităţii.”- a declarat Ioana Buştiuc, purt cuv IPJ Iaşi

Cei de la bancă au făcut o sesizare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi la sfârşitul lunii august 2018, prin care s-a arătat faptul că în cursul lunii iulie 2018, cu ocazia alimentării cu bani ai ATM-urilor de pe raza municipiului Iaşi s-a constatat faptul că 2 milioane de lei lipsesc din gestiune.

”În urma administrării probatoriului au fost audiate în calitate de suspect în data de 28 februarie 2019 două persoane. Faţă de aceste două persoane s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale. Pentru Benone Bucurel s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pentru acţiunea de delapidare în formă continuată şi fals informatic. Pentru Eduard Narcis Oncovschi s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pentru infracţiunea de delapidare în formă continuată.- a declarat Monica Palaghia, prim procuror Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi

Oamenii legii au dispus reţinerea celor două persoane. După doar 24 de ore petrecute în spatele gratiilor, aceştia au fost plasaţi sub control judiciar. Procurorul de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi a dispus luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile pentru cei doi inculpaţi. Măsura poate fi contestată la judecătorul de drepturi şi judecăţi din cadrul Judecătoriei Iaşi.

”Inculpaţii sunt bănuiţi că în perioada 2014 – 2017, în calitate de angajaţi ai BRD, au sustras în mai multe rânduri suma de 2 milioane de lei, ascunzând lipsa acestei sume de bani prin înlocuirea etichetelor originale ale sacilor de bani cu alte etichete pe care publicau o valoare mai mare. Totodată, în cursul lunii iunie 2017, Benone Bucurel a încărcat în soldul sucursalei BRD suma de 500.000 lei în plus, în mod fictiv, prin intermediul sistemului informatic al unităţii bancare, falsificând date informatice pentru a ascunde lipsa sumei ce a fost delapidată.” – a declarat Monica Palaghia, prim procuror Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi

Cei doi beneficiază de prezumţia de nevinovăţie. Cercetările sunt în curs de desfăşurare, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi.

Anda Matei, Marcel Cilibiu

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<