La Spitalul C.I.Parhon s-au efectuat doar patru transplanturi renale

11/03/2019

Medicii de la Centrul de transplant re­nal din cadrul Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon“  au efectuat patru transplanturi de acest gen de la începutul anului şi până acum. Niciunul nu a fost însă de la o persoană aflată în moarte cerebrală. Specialiştii centrului ieşean cred că situaţia se va schimba odată cu numirea unui alt director la conducerea Agenţiei Naţionale de Transplant.

Centrul de transplant re­nal din cadrul Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon“ funcţionează din anul 2000, până în prezent fiind efecutate peste 200 de intervenţii de transplant renal. În anul 2018 au fost efectuate 32 de astfel de intervenţii chirurgicale, dintre care 15 de la donatori aflaţi în moarte cerebrală.

”Salutăm numirea unui nou director la Agenţia Naţională de Transplant. În acelaşi timp observăm că, deocamdată, anul acesta nu s-a făcut niciun transplant de la un donator cadaveric. Sunt trei luni de zile şi din păcate nu s-a făcut nicio prelevare de la persoanele aflate în moarte cerebrală. Sunt sute de persoane bolnave care aşteaptă pe listele de aşteptare. Salutăm această schimbare şi sperăm că această schimbare cu un profesionist din domeniu să aducă un nou suflu şi o repornire a acestui program. În acelaşi timp ne dorim să nu schimbăm schimbarea. Anul trecut pentru zona Moldovei s-a decis ca ambii rinichi să rămână la Iaşi. Sperăm ca această regulă să rămână valabilă.” –  a declarat dr Ionuţ Nistor, purt cuv Spitalul C.I.Parhon Iaşi

Anda Matei, Marcel Cilibiu

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.