Un nou protest al magistraților din Botoșani

12/03/2019

Magistrații din Botoșani au ieșit pe treptele  tribunalului și au cerut Guvernului să renunțe la  toate modificările făcute în ultima perioada în  domeniul justiției.

Cu banderole albe la brațe și cu mesaje  imprimate pe coli de hârtie, judecătorii și  procurorii au vrut să sancționeze încă o dată  lipsa de reacție a ministrului Justiției la  cererile protestatarilor din întreagă țară.

 

Magistrații au purtat coli A4 pe care au scris mesaje  precum „Justiție subordonată  politic=injustiție”, „Independența” sau  „Respectați avizul comisiei de la Veneția”.

Prin această acțiune, magistrații au vrut să  sancționeze încă o dată lipsa de reacție a  ministrului Justiției la cererile protestatarilor din  întreagă țară, care cer la unison abrogarea  Ordonanței 7/2019 și desființarea Secției de  investigare a infracțiunilor din justiție.

 

”Se va protesta de asemenea la foarte multe instanțe și parchete din țară, pentru că de la ultimul protest, practic lucrurile nu au evoluat în bine. Domnul ministru a anunțat că va mai da o Ordonanță de Urgență de modificare a modificării Legilor Justiției, însă aceste modificări au fost făcute cu o simulare de consultare a magistraților, deci noi am primit niște email-uri de la CSM zilele trecute și ni s-a cerut un punct de vedere. Să îl expunem în câteva ore la ora 13, la câteva ore după ce l-am primit, asta în timp ce eram cu toții în plină activitate. Practic s-a simulat o consultare.” – a declarat Nicoleta Arpinte, prim procuror  Parchetul de pe lângă Judecătoria Dorohoi

 

Cât privește scrisoarea celor 30 de președinți ai  tribunalelor din țară înaintată CSM la sfârșitul  săptămânii trecute, prin care se cerea  reglementarea modului în care pot protesta  magistrații, judecătorii și procurorii botoșăneni au  apreciat că respectivă luare de poziție nu s-a  făcut prin consultarea Adunărilor Generale și  prin urmare nu reprezintă decât puncte personale  de vedere ale semnatarilor.

 

”Domnul ministru spunând că a crezut că ar fi avut aviz pozitiv, din partea CSM. Deci se întâmplă lucruri nemaivăzute, nemaiauzite până în prezent. Au fost abrogate alte modificări, însă cea mai toxică și mai nocivă modificare, cea privind secția specială de de anchetare a magistraților, a rămas în picioare, ceea ce ne face să credem că independența noastră continuă să fie în pericol.” – a mai declarat Nicoleta Arpinte, prim procuror  Parchetul de pe lângă Judecătoria Dorohoi

 

Protestul s-a derulat în paralel la mai multe  instanțe din țară.

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.