TURNUL DIN PISA – CEA MAI CUNOSCUTĂ CONSTRUCŢIE ÎNCLINATĂ DIN LUME

09/08/2019

   Se împlinesc 846 de ani de la începerea lucrărilor de construcţie a Turnului din Pisa, cea mai cunoscută construcţie înclinată din lume şi punct de reper al oricărui turist care vizitează oraşul italian.

   Pisa este unul dintre cele mai vechi orașe ale peninsulei, înfiinţarea sa fiind atribuită etruscilor, cândva în secolul al V-lea Î. Hr.

   Din punct de vedere al vechimii, Turnul din Pisa este al treilea după Catedrala din Pisa şi, respectiv, Baptisteriu, acestea împreună dând principalele elemente de maxim interes din Piazza del Duomo sau, aşa cum unii preferă să numească această zonă a oraşului, Piaţa Miracolelor.

   Scopul conceput al Turnului Înclinat era acela de a servi drept clopotniţă pentru Catedrala din Pisa, scop pe care, în cele din urmă, l-a îndeplinit, acesta fiind motivul pentru care Turnul a fost dotat, în timp, cu şapte clopote, fiecare dintre acestea fiind numit cu un anumit apelativ şi acordat la scara muzicală.

   Aşadar la 9 august 1173 era pusă piatra de temelie a Turnului din Pisa, arhitect şef al construcţiei fiind Bonanno Pisano.

   După doisprezece ani de la punerea pietrei de temelie, construcția ajunsese la etajul al treilea, însă, din cauza proastei calități a solului, constituit din noroi argilos și nisip, turnul începea să se încline în direcția sud-est. A urmat o pauză de circa 90 de ani, în care construcția a fost oprită, sperându-se în stabilizarea solului.

   Următoarele patru etaje au fost construite oblic, pentru a compensa partea înclinată. Construcţia se va întrerupe din nou, până în anul 1372, când turnul-clopotniță a fost finalizat, aceste din urmă lucrări fiind realizate sub coordonarea lui Andrea Pisano, artist ce a excelat în găsirea formulei celei mai echilibrate între alura gotică a camerei clopotelor şi statura generală romanică a structurii.

   Turnul are o înălțime de 56,86 metri și o greutate de 14.453 tone. Construcția sa diferă de turnurile pătrate obișnuite în Italia centrală și este într-un mare contrast cu turnurile ascuțite din nordul Europei.

   Conform legendelor legate de Turnul din Pisa, omul de știință Galileo Galilei ar fi avut revelația privind principiul gravitației atunci când a scăpat un obiect din vârful Turnului din Pisa, însă acest lucru nu a fost niciodată demonstrat și a rămas doar pe lista celor mai inedite curiozități legate de acest monument istoric. (sursa: Radio Romania Cultural)

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.