Ziua națională a culturii, sărbătorită la Institutul Român din Madrid

17/01/2020

Cultura a întins întotdeauna punți trainice între țări și națiuni oricât de depărtate ar fi în spațiu, așa cum sunt România și Spania, este mesajul care se desprinde după seria de manifestări consacrate Zilei Naționale a Culturii Române. Faptul că peste un milion dintre conaționalii noștri și-au găsit căminul aici, în regatul iberic, vorbește de la sine despre spiritualitatea celor două popoare, spunea aseară, înaintea reuniunii găzduite de Institutul Cultural Român din Madrid, directoarea instituției, Maria Pop.

Dezbaterile desfășurate sub auspiciile Universității Complutense au fost deschise de Decanul Facultății de Științe ale Documentării, José Luis Sánchez-Molero  și de profesoara Iuliana Botezan care au arătat că în fruntea ierarhiei românilor din bibliotecile spaniole se află de departe Mircea Eliade, Eugen Ionescu și Mihai Eminescu, Cioran, Iorga, Brâncuși, dar și nume mai noi precum Mircea Cărtărescu.

A urmat profesoara Isabel Garcia Adamez care, deși nu ne cunoaște limba a reușit să construiască o adevărată punte peste trei culturi traducând lucrările scrisă în germană de românca Herta Müller în limba spaniolă.

Arantxa Domingo Malvadi, specialist la Biblioteca Regală din Spania, ne-a arătat o serie de mărturii ale vizitei făcute de Regina Elisabeta de România regelui Spaniei dar și lucrări semnate de regina cunoscută sub numele de Carmen Silva, de Elena Văcărescu, ori de prințesa Marta Bibescu, documente prețioase aflate în  Biblioteca Palatului Regal din Madrid.

Încheiem corespondența din Capitala Spaniei cu vestea bună dată de regizorul Eliseo de Pablo. Directorul Festivalului de Film European de la Segovia salută nume de referință din panoplia filmului din România precum Cristi Puiu, Radu Muntean, Cristian Mungiu sau Radu Jude și conchide: „Cinematografia românească este pe deplin consolidată și își are locul său distinct în peisajul European de profil”.

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<