100 de ani de la Marea Unire

01/12/2018

Peste 15.000 de persoane au venit încă de sâmbătă dimineaţa la Iaşi pentru a sărbători Ziua Naţională a României la 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri din 1918.

Un ceremonial religios a fost oficiat în memoria celor care şi-au jertfit viaţa acum mai bine de 100 de ani pentru înfăptuirea visului naţional: Marea Unire.

Pe scena  amplasată în faţa Palatului Culturii au urcat politicieni, parlamentari, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene. Autorităţile locale au rostit alocuţiuni.

“Este sărbătoarea României, a celor care gândim şi simţim româneşte, sărbătoarea înaintaşilor şi a celor care ne vor urma. În acest colţ de lume acum un veac s-a îndeplinit porunca cea sfântă să stea laolaltă toţi cei dintr-o singură mamă, Ţara Românească. Moşii şi strămoşii noştri nu au vrut războaie. Le-au purtat însă ori de câte ori neamurile şi hotarele ţării au fost ameninţate. Auz avut o singură lege. Singura pe care  au recunoscut-o şi au respectat-o până la capăt: să nu îngenuncheze niciodată în faţa nimănui” a precizat Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

Un discurs mult mai tăios a avut primarul Iaşului.

“Suntem contemporani cu Centenarul Marii Uniri. Ce putem spune după un secol de istorie? Cum putem defini într-o frază sau într-un cuvânt România celor 100 de ani? Ne-ar place, ne-ar fi plăcut ca acest secol să fi fost secolul României Mari. Iaşul a făcut multe pentru ţară. A cedat capitala la 1859, a pătruns alături de armatele române în cea mai grea bătălie de acum 100 de ani redevenind Capitala Renaşterii Naţionale, a ultimului gând pe care România îl mai avea despre ea însăşi, a speranţei. Şi a luptat, a luptat şi a reuşit. Ce putem spune despre noi? Ce am făcut noi pentru ţară? Care este aportul nostru ca să putem sta demni în faţa celor care au murit acum 100 de ani?” a comentat Mihai Chirica, primarul Iaşului.

Din Piaţa Palatului Culturii s-au auzit huiduieli în momentul în care prefectul Marian Şerbescu a încheiat de citit mesajul premierului Viorica Dăncilă.

“Prin dialog şi deschidere putem să construim o Românie puternică pentru sute de ani de acum înainte. Semnează Viorica Dăncilă, prim ministru al României. La mulţi ani ieşeni!, La multi ani România!, La mulţi ani români! … Huoo!a adaugat Marian Şerbescu, prefectul Iaşului.

Momentul a fost urmat de o depunere de coroane şi jerbe de flori la troiţa din faţa Palatului Culturii.

Anda Matei/ Marcel Cilibiu, Emil Pralea

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Only registered users can comment.