A FOST CREAT PRIMUL ROBOT UMANOID DIN ȚARA NOASTRĂ

06/03/2020

Robotul Maria ar putea deveni primul umanoid utilitar, creat pentru diverse meserii și domenii, spun elevii Liceului de Informatică “Grigore Moisil” din Iași. Maria va oferi informații celor care vor avea nevoie și nu obosește niciodată. A fost gândit și creat de trei elevi din Iași, pasionați de informatică și robotică.

,,Iașiul vă fi primul oraș în care o să se pună roboți umanoizi.
În viitorul apropiat o vom integra în oraș, cu ajutorul Primăriei. O să fie un info point în centre comerciale, te duci la Maria, o întrebi tot ce ai nevoie și ea o să vorbească cu tine. O să încercăm să îi punem și limbajul semnelor, că să poată vorbi în mai multe feluri. De exemplu, ai un om obosit, care nu poate vorbi și vorbește Măria în locul lui, ea vorbește 27 de limbi, prin limbajul semnelor.” a declarat Mihai Melnic, elev al Liceului de Informatică “Grigore Moisil” din Iași.

Robotul Maria va învăța și limbajul semnelor, prin implementarea unui sistem de comunicare nonverbal și va fi capabilă să se adreseze și oamenilor cu dizabilități.

,, Robotul nostru, în faza actuală, funcționează pe principiul unui papagal. În timp ce vorbește cu oamenii, el învață din comunicare. De exemplu, daca vede comunicarea între doi oameni, introduce textul, ea vede pentru fiecare întrebare răspunsul. La acea întrebare o să dea răspunsul pe care l-a învățat anterior.” a adăugat Răzvan Ciopraga.

Robotul Maria a fost gândit să eficientizeze job-urile și să suplimenteze forță de muncă. Este un robot umanoid, creat să fie aproape de oameni și să interacționeze cu aceștia.

,, Consider că va eficientiza orice job repetitiv și mulți dintre oamenii care chiar sunt experți în ceea ce fac pot obosi. Merge 24h/7 mai rar, pe când robotul vă sta tot timpul acolo.” a adăugat Dan Alexandru Croitoru.

Maria există deja că prototip și, pentru a fi și funcțional, la capacitate maximă, investiția ajunge la puțin peste 8.000 de euro, spun elevii din Iași. Robotul va apărea, cel mai probabil, în spațiile publice, pentru a putea fi de folos comunității și va fi, cu siguranță, cel mai simpatic furnizor de servicii publice, spun inventatorii.

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Only registered users can comment.