Acordurile muzicii mecanice se aud la Iaşi

14/09/2018

În aceste zile la Iaşi aveţi ocazia să asculaţi la gramofoanele de pe vremea bunicilor sau admira flaşnetarii şi maşinăriile lor.  La cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional al Muzicii Mecanice, acordurile muzicii mecanice se vor auzi din nou pe străzile din centrul Iaşiului.

Nici bine nu a început festivalul că ieşenii s-au strâns cu mic cu mare în apropierea flaşnetarilor sosiţi din toată lumea la Palatul Culturii din Iaşi.

“În principal mişcarea de rotaţie se transformă în mişcare de translaţie. Aici e un burduf care face aer, trece printr-un distribuitor, ajunge la un cititor şi citeşte această cartelă. Trecând aerul prin această cartelă facem muzică” a declarat Geo Pop, colecţionar.

Artiştii flaşnetari vor concerta vineri şi sâmbătă, între orele 16.00 şi 19.00 pe esplanada din faţa Palatului Culturii şi în Grădina Publică Palas. Duminică, 16 septembrie, Caravana Muzicii Mecanice va ajunge la Castelul Miclăuşeni.

În tot acest timp, Festivalul Internaţional al Muzicii Mecanice va oferi publicului un program atractiv, care va cuprinde expoziţii de automate şi aparate muzicale, spectacole ale flaşnetarilor, concerte, dans, animaţie, proiecţii video, workshop pentru specialişti.

“Vom avea o participare bogată de flaşnetari care vin din Franţa, Germania, Austria, Slovenia, Slovacia şi Republica Moldova. Pe lângă ei va fi animaţie, vor fi expoziţii dar şi simpozioane. Totul pentru delectarea şi buna dispoziţie a publicului” a declarat Monica Nănescu, şef Muzeul Ştiinţă şi Tehnică Ştefan Procopiu Iaşi.

 

Anda Matei, Marcel Cilibiu

 

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Only registered users can comment.