ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2019. CE SANCȚIUNI RISCĂ CEI CARE VOTEAZĂ DE MAI MULTE ORI

24/05/2019

Duminică, romanii cu drept de vot sunt aşteptaţi să-şi aleagă europarlamentarii şi să răspundă întrebărilor preşedintelui pe tema justiţiei.

Alegerile vin şi cu reguli stricte. Legea prevede amenzi şi ani de închisoare pentru cei care votează de mai multe ori. Este interzis, de exemplu, să vă fotografiaţi votul, pentru că opţiunea trebuie să rămână secretă.

Pe 26 mai, alegătorii vor primi trei buletine – unul pentru Parlamentul European şi două cu întrebările referendumului iniţiat de Klaus Iohannis.

Regula este ca în fiecare secţie să nu intre mai mulţi alegători decât numărul cabinelor, de aceea să nu vă surprindă dacă membrii biroului vă vor cere să aşteptaţi în cazul în care este aglomerat.

Alegerile pentru Parlamentul european sunt monitorizate electronic. Actul de identitate va fi scanat şi sistemul ar trebui să îi depisteze imediat pe cei care vor să voteze fără să fi împlinit 18 ani, au drepturile electorale suspendate sau nu sunt arondaţi secţiei.

De asemenea, votul trebuie să rămână secret şi este interzis să intraţi în cabine cu o altă persoană.

După ce aţi votat, buletinul de vot se îndoaie şi se pune în urnă. Nu vă faceţi griji dacă încurcaţi urnele. Problema se va rezolva după ce se vor desigila, iar votul rămâne valabil. Aveţi grijă să nu plecaţi acasă cu ştampila. Au fost situaţii în care procesul de vot a fost suspendat din această cauză, iar alegătorii neatenţi au fost căutaţi de poliţie.

Cel mai grav sunt sancţionaţi cei care încearcă să voteze de mai multe ori. Membrii secţiei îi pot reţine până când vine Poliţia, iar fapta se pedepseşte cu închisoare între 6 luni şi trei ani. La fel de mult risca şi cei care încearcă să introducă în urne mai multe buletine sau folosesc acte de identitate false.

Campania electorală se va încheia sâmbătă dimineaţa. În ziua votului este interzisă orice fel de promovare a vreunui candidat sau partid politic.

 

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Only registered users can comment.