Atenţie, se ridică maşini!

08/01/2019

Primăria Iaşi revine cu acţiunile de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar .  Asta ca urmare a unei decizii luate de judecătorii Curţii de Apel Iaşi. Şefii municipalităţii anunţă măsuri drastice pentru cei care ocupă staţiile de autobuz, tramvai ori taxi, sau îşi parchează bolizii pe mijlocul trecerii de pietoni.

Reprezentanţii municipalităţii ieşene au anunţat că vor reîncepe campania de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar pe drumurile publice, cu ajutorul unor echipe formate din angajaţi ai Poliţiei Locale şi de la Servicii Publice Iaşi.

Campania ar urma să fie demarată cel mai târziu la sfârşitul lunii. Ea vine la un an după ce reprezentanţii Fundaţiei Camerei de Arbitraj şi Mediere au demonstrat în instanţă că poliţiştii locali nu pot avea atribuţii în ceea ce priveşte maşinile parcate neregulamentar. Iniţial, Fundaţia a avut câştig de cauză la Tribunalui Iaşi. Nu de aceeaşi părere au fost şi judecătorii Curţii de Apel Iaşi.

”Se vor ridica maşinile. Aşteptăm să vedem cum arată şi hotărârea judecătorească definitivă şi irevocabilă care a fost enunţată deja, după care vom interveni acolo unde este cazul, însă fără să abuzăm de această prevedere a legii” a declarat Mihai Chirica, primarul Iaşului.

În aproape opt luni de zile au fost ridicate 2.557 de maşini parcate neregulamentar. În alte 120 de situaţii proprietarul s-a prezentat lângă vehiculele de ridicare şi au intrat în posesia maşinilor după ce şi-au plătit taxa de 430 de lei. Mulţi dintre cei amendaţi s-au plâns însă că în lipsa locurilor de parcare nu au unde să îşi lase maşinile.

”Suntem de acord cu acest lucru dar nu putem să ne abatem de la prevederea legii, pe de o parte. Pe de alta, sunt foarte multe lucruri care se întâmplă abuziv prin ocuparea spaţiilor pentru taxiuri, ocuparea staţiilor pentru mijloacele de transport în comun, ocuparea trecerilor de pietoni şi vizibilităţii. Acolo vom acţiona în primul rând şi apoi o să vedem dacă este cazul şi în alte locuri” a declarat Mihai Chirica, primarul Iaşului.

O hotărâre a legislativului local prevede că pentru recuperarea unei maşini ridicate proprietarul trebuie să scoată din buzunar o taxă de 430 de lei. Taxa este de 290 de lei, în cazul în care maşina nu este urcată pe platformă. Dacă maşina a ajuns în baza celor de la Servicii Publice Iaşi, proprietarul maşinii trebuie să achite la această sumă şi o taxă zilnică de cazare în valoare de 45 lei.

Anda Matei, Marcel Cilibiu, Emil Pralea

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Only registered users can comment.