Autostrada Iaşi-Târgu Mureş, încă la nivel de vis

Autostrada Iaşi-Târgu Mureş, încă la nivel de vis

09/05/2016

Primul ministru Dacian Cioloş, alături de vicepremierii cabinetului său şi alţi membrii ai Executivului, au venit luni la Iaşi, la solicitarea imperativă a 78 de parlamentari din întreaga Moldovă.

Senatorii şi deputaţii care au semnat scrisoarea adresată premierului Dacian Cioloş au cerut o întrevedere cu acesta pentru a da explicaţii referitoare la perspectiva contruirii unei autostrăzi de legătură între Moldova şi Ardeal, dar şi relativ la raportul comparativ al investiţiilor operate aici faţă de celelalte provincii istorice ale ţării. Reuniunea s-a desfăşurat în cursul dimineţii în Aula Universităţii „Gheorghe Asachi”, fiind urmată de o conferinţă de presă, în Aula „Mihai Eminescu” a Universităţii „Al. I. Cuza” din Copou.

Tema principală a discuţiilor purtate între reprezentanţii Guvernului şi cei prezenţi în Aula Universităţii „Gheorghe Asachi” a fost autostrada Est-Vest, Iaşi – Târgu Mureş. Primul ministru a spus că obiectul Guvernului, referitor la această temă, este de a începe creionarea acestui proiect.

Premierul susţine că pentru reactualizarea studiului de fezabilitate şi întocmirea proiectului tehnic va fi nevoie de aproximativ 36 milioane de euro şi circa 18 luni ca timp de realizare. De asemenea, în aceste 18 luni se vor căuta şi sursele de finanţare pentru construcţia autostrăzii. Reprezentanţii Ministerului Transporturilor estimează că suma necesară este de peste 4 miliarde de euro.

În programul vizitei guvernamentale mai este planificată o întrevedere cu reprezentanţii autorităţilor locale şi o întâlnire cu o parte din societatea civilă din Moldova. În cursul serii, premierul Cioloş şi ministrul Culturii Vlad Alexandrescu vor participa la festivitatea deschiderii oficiale a Palatului Culturii din Iaşi şi vor asista la concertul de gală organizat cu acest prilej.

Cosmin Dan, Andrei Sandrino

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Only registered users can comment.