BARITONUL NICOLAE HERLEA, ”SLUJITOR AL ARTEI ROMÂNEŞTI ŞI AL BELCANTO-ULUI”

28/08/2019

Baritonul Nicolae Herlea, unul dintre marile repere culturale româneşti, a adus prestigiu ţării noastre, strălucind pe marile scene ale lumii, de la Scala din Milano, la Covent Garden din Londra sau la Metropolitan Opera din New York.

Născut în Bucureşti, la 28 august 1927, Nicolae Herlea a urmat Conservatorul din Capitală și a urmat cursuri de specializare la Accademia di Santa Cecilia din Roma.

În anul 1950, a debutat pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, cu rolul Silvio din ”Paiaţe”, iar de atunci a rămas prim-bariton al acestei scene. În anii imediat următori, a fost laureatul concursurilor internaţionale de canto.

De-a lungul carierei sale de peste 35 de ani, a evoluat pe cele mai mari scene ale lumii, printre care Metropolitan Opera din New York, Scala din Milano, Opera Naţională din Praga, Teatrul Balşoi din Moscova, Covent Garden din Londra şi Opera Naţională din Berlin, Barcelona, Madrid, Paris, Tokyo, Teheran, Tel-Aviv, Boston și altele.

A rămas în istoria muzicii de operă prin aprecieri precum ”rege al baritonilor”, ”miracolul Herlea” sau ”slujitor al artei româneşti şi al belcanto-ului”. Sursa: Radio România Cultural.

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Only registered users can comment.