Pericolul din beci

14/09/2018

Doi bărbați din județul Botoșani, au fost la un pas de moarte după ce s-au intoxicat cu monoxidul de carbon generat de vinul aflat la fermentat în beci.  Proprietarul a coborât în pivniță, ieri după-amiază, pentru a verifică vinul pe care tocmai în depozitase acolo, însă, pe fondul inhalării gazelor, acesta a căzut inconștient lângă recipientele cu vin. Membrii familiei au alertat un vecin, dar, imediat după ce a intrat în beci, al doilea bărbat a căzut și el inconștient.  Un al treilea vecin a fost chemat să intervină. Acesta, însă, s-a mișcat mai repede, iar în acest fel a reușit să-i salveze pe cei doi săteni care au fost duși apoi la spital.

La adresa indicată au ajuns echipaje de pompieri, cadre medicale de la ambulanță și polițiști.  După ce a cules strugurii, bărbatul de 64 de ani din comună Todireni i-a pus la fermentat în beci. După câteva zile a intrat să mai adauge must proaspăt în butoaie. Între timp, din cauza fermentației, cameră avea un nivel crescut de monoxid de carbon și omul a rămas fără oxigen.  Acesta a leșinat și a avut șansa să fie găsit de fiică lui.Cum bărbatul era inconștient, tânără a chemat doi vecini în ajutor. Unul dintre ei a intrat în pivinita, dar a leșinat și el.

Am sunat mai întâi la pompieri şi apoi la Primărie după i-am descoperit acolo, jos, în beci. Nu mai aveau aer. Au leşinat. Sâmbătă au cules via, acum au tras vinul.  Nu au mai avut aer” a declarat persoana care a găsit bărbaţii.

“Una dintre victime –  Nu mai avea aer, şi a leşinat în beci. Dani ăsta a intrat să-i scoată  şi a leşinat şi el. Am intrat şi eu. Am rămas fără aer şi am ieşit repede afară. Am leşinat. Mi-am revenit foarte greu. Puteau să moară cu toţii efectiv” a declarat un al treilea bărbat, care s-a mișcat mai repede și a reușit să-i salveze pe cei doi.

 Cadrele medicale au acordat îngrijiri medicale la față locului celor trei bărbați. Doi dintre ei au fost duși la spital. Pentru a evita cazurile de intoxicație cu monoxid de carbon, acumulat în spațiile închise, pe timpul fermentării mustului, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență au niște sfaturi extrem de importante pentru botoșăneni. Nu nu puneți mustul la fermentat în spații închise, nu intrați în încăperile în care fierbe vinul, fără a asigură o ventilație corespunzătoare, anunțați pe cineva că veți intră într-o astfel de încăpere.  În cazul unei persoane intoxicate cu monoxid de carbon, specialiștii recomanda să sunați imediat la 112. În lipsa oxigenului din aceste spații închise, dioxidul de carbon emanat în urmă procesului de fermentație se transformă în monoxid de carbon, gaz fără culoare sau miros, care pătrunde în organism pe cale respiratorie și constituie o otravă puternică.

 Brenda Neghină, Ion Popa

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Only registered users can comment.