BOTOŞANI, CAPITALA CULTURII ROMÂNEȘTI PENTRU O ZI

15/01/2019

Botoșaniul a fost capitală culturală a  României la 169 de ani de la nașterea  Luceafărului Poeziei Românești.  Zeci de oameni de cultură din țară și din  Republica Moldova, iubitori de cultură,  parlamentari, autorități locale, consilieri locali și  directori au participat la ședința de Consiliu Local  pentru a aproba acordarea titlului de  cetățean de onoare al municipiului laureatului  Premiului Național de  Poezie “Mihai Eminescu”  pentru Opera Omnia. Apoi s-au depust coroane la bustul poetului  nepereche din față teatrului și s-au ținut  slujbe de pomenire în memoria celui mai mare  poet din toate timpurile.

Din toate colțurile țării, dar și din Republica  Moldova, oamenii de cultură au poposit astăzi   la Botoșani pentru a marca 169 de ani de la  nașterea Luceafărului Poeziei românești. Toți s-au adunat mai întâi în sala de ședințe a  Consiliului Local unde s-a votat un proiect de  hotărâre privind acordarea titlului de  cetățean de onoare al  municipiului laureatului  Premiului Național de  Poezie “Mihai Eminescu”  pentru Opera Omnia. Este a 28-a ediție a Premiului Național de  Poezie Mihai Eminescu, un premiu devenit deja  tradiție.

În cadrul ședinței s-a ținut un moment de reculegere  în memoria a doi oameni de cultură care s-au stins  din viață luna această. De asemenea, s-a  păstrat un moment de reculegere și pentru  fostul director al Filarmonicii din Botoșani,  Dan Mircea. Apoi au luat cuvântul mai mulți poeți, scriitori sau  oameni de cultură. După ședința s-au depus coroane la bustul  celui mai mare poet al timpurilor, Mihai  Eminescu, din față teatrului. Apoi,sufletul culturii românești s-a mutat la  Ipotești, satul natal al poetului nepereche. Acolo, la bisericuța familiei Eminovici,  construită înainte de anul 1800 s-a ținut o slujba de  pomenire pentru Luceafărul Poeziei  Românești.

Premiul Național de Poezie “Mihai Eminescu”  pentru Opera Omnia va ajunge la  unul din cei șapte poeți nominalizați.  Evenimentul va avea loc în cadrul unei gale  organizată cu prilejul Zilelor Eminescu.  Câștigătorul premiului va fi desemnat dintre  următorii oameni de cultură: Constantin  Abăluță, Nichita Danilov, Ovidiu Genaru, Ioan  Moldovan, Ioan Es. Pop, Liviu Ioan Stoiciu și Matei Vișniec.

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Only registered users can comment.