Cocuţa, eroina neştiută care a salvat România, are bust la Tecuci

09/10/2018

Ecaterina Cocuța Conachi a fost una dintre cele mai interesante personalități ale istoriei noastre. Căsătorită cu Nicolae Vogoride, caimacam al Moldovei, oponent al Unirii de la 1859, i-a violat acestuia corespondența, reușind să demaște complotul prin care unioniștii trebuiau să piardă alegerile. A decedat în Italia, la 42 de ani, de febră palustră, malarie, fiind înmormântată la Țigănești.

În an Centenar, bustul unionistei Cocuţa Conachi şi-a găsit locul, alături de personalităţile din Parcul Central al municipiului Tecuci. Renumitul sculptor tecucean Dan Mateescu, autor al unor lucrări de excepție, a realizat acest bust al celebrei unioniste spre a fi donat orașului Tecuci și plasat în Parcul Central, acolo unde există o Alee a Personalităţilor.

Cinstim memoria unei mari eroine Ecaterina Cocuţa Conachi Vogoride, fiinţă care a transformat destinul Ţărilor Principatelor Române pentru câteva secole” a declarat Prof.Vasile Ghica, organizator eveniment.

In timpul desfăşurării evenimentului, a fost împărţită publicului  noua apariţie editorială „Ecaterina Cocuţa Conachi Vogoride – Ioana d’Arc a României, 1828-1870”. Cartea poartă semnătura prof.  scriitor Vasile Ghica, apărută la Editura Studis Iaşi 2018.

“Acest eveniment nu face nimic altceva decât să prefaţeze marea zi de la 1 Decembrie când întreaga naţiune română va sărbători Unirea cea Mare, Un moment culminant în viaţa noastră ca şi naţiune a fost acela când o personalitate care putea ajunge prima doamnă a Moldovei a renunţat la interesul personal şi a pus interesul celorlalţi români mai presus de orice” a afirmat Constantin Hurdubae, primar Tecuci

Despre Cocuţa Conachi, eroina Unirii Principtelor au vorbit şi alte personalităţi prezente la evenimentul dezvelirii bustului acesteia.

“Prin ceea ce Dumneavoastră ați realizat aici, la Tecuci, ați sporit, de fapt, zestrea de semnificație a trecutului acestui neam, semnificație care nu este deloc locală, ci aspiră la a avea conotații cel puțin naționale” a comentat Prof. Dr. Emil Dinga, Academia Română.

Restituirea unui erou este mai mult decât o victorie, este o consolidare a justificării prezentului prin actele și faptele trecutului.

“Eu am venit în ţara lui Eminescu din ţara lui Eminescu, am venit în ţara lui Conachi din ţara lui Conachi, am venit din ţara lui Grigore Vieru în ţara lui Grigore Vieru, am venit în ţara limbii române din ţara limbii române. Daţi-mi voie dragi prieteni să vă salut şi să vă spun bine aţi venit la noi, aici, în România dintotdeauna şi de pretutindeni” a adaugat Academician Nicolae Dabija, Chişinău.

Din fericire pentru poporul și națiunea română, în punctul de bifurcație istorică de la 1859, a apărut Doamna Ecaterina Cocuța Vogoride care a avut înălțimea de spirit, imperativul moral și curajul civic de a ne orienta destinul spre ceea ce suntem astăzi.

Pompiliu Comşa

 

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Only registered users can comment.