CONACE BOIEREȘTI, LĂSATE ÎN PARAGINĂ!

25/02/2020

Conace boierești, lăsate în paragină! Iașiul deține 11 astfel de bijuterii arhitecturale, și doar una singura a fost reabilitată în ultimi 40 de ani. Autoritățile nu au bani pentru lucrări de renovare, iar statul finanțează extrem de greu un astfel de proiect. Ministerul Culturii promite să dea 5 milioane de euro pentru reabilitatea Conacului Cantacuzino, din județul Iași. Localnicii își aduc aminte de viață boemă pe care o duceau boierii, de grădinile cu flori și de balurile la care luat parte demnitarii vremurilor de odinioară.

Conacului Cantacuzino-Pașcanu a fost construit la începutul secolului al XVII-lea de către familia vornicului Nestor Ureche, tatăl cronicarului Grigore Ureche. Bătrânii satului își amintesc cu nostalgie despre capodopera arhitecturală de odinioară, care se afla în bătătură satului. După al doilea război mondial, conacul Cantacuzino a fost transformat, pe rând, în școală, sală de bal și cinematrograf.

Conacul Cantacuzino-Pașcanu, din comuna ieșeană Ceplenița, va intra în reparații capitale, promit autoritățile. 5 milioane de euro vor fi investite în reamenajarea și readucerea la viață a clădirii impunătoare.

În urma cu 36 de ani, conacul impunător a fost cuprins de flacări, iar incendiul devastator și-a pus amprenta pe clădire. De atunci, bijuteria arhitecturala a fost lașata în paragină. Treptat, pereții s-au scorojit, tencuiala a căzut, tavanul s-a prăbușit, iar amintirile au pălit.

Clădirea se află pe lista monumentelor istorice.

În județul Iași există 11 conace aflate în evidențele Direcției de Cultură. Unul singur a fost restaurat în ultimii 40 de ani, este vorba despre conacul Polizu.

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Only registered users can comment.