Copii mai puţini, dar cu nume tradiţionale

08/01/2019

Ieşenii nu îşi mai botează copiii după numele fotbaliştilor sau personajelor din televonvele. Prenumele tradiționale au fost cele mai des atribuite copiilor născuţi în Iași în cursul anului 2018. Cei de la Starea Civilă din Iaşi au înregistrat în cursul anului trecut peste 7.900 de certificate de naștere. Cele mai multe au fost pentru băieţi.

Cei de la Direcția Locală de Evidență a Persoanelor Iași atrag atenţia că numărul copiilor născuţi în 2018 este în scădere faţă de anii precedenţi.

”În anul 2018 la Serviciul de Stare Civilă din Iaşi au fost înregistrate 7.948 acte de naştere, în scădere faţă de anul 2017, când au fost 8.110. În anul trecut, 4.066 au fost băieți și 3.882 fete” a declarat Marius Bodoga, directorul DLEP Iaşi.

Lunile cu cele mai multe nașteri în Iași au fost octombrie, iulie și ianuarie,  la polul opus situându-se lunile februarie, noiembrie  și decembrie.

”Un lucru aparte îl reprezintă faptul că în anul 2018, 69 de copii născuţi în municipiul Iaşi au cel puţin un părinte cetăţean străin, şi ne bucură acest lucru” a declarat Marius Bodoga, directorul DLEP Iaşi.

Reprezentanții Serviciului de Stare Civilă  Iași au publicat și situația statistică a celor mai frecvente prenume atribuite copiilor născuţi la maternităţile ieşene în anul 2018.

”Dacă este să vorbim despre preferinţa părinţilor pentru un anumit prenume putem spune cu tărie că se păstrează trendul ultimilor cinci ani, în care părinţii au optat pentru două prenume” a susținut Marius Bodoga, directorul DLEP Iaşi.

În topul preferinţelor se păstrează prenumele tradiţionale precum Maria, Elena, Ioana, respectiv Andrei, Ștefan, Alexandru.

”5.900 acte de naştere sunt cu două prenume, din totalul 7.948. Remarcăm nume şi prenume de sfinţi, nume româneşti care reprezintă cea mai mare pondere.  Noi am întocmit şi postat pe site-ul nostru un top al preferinţelor părinţilor pentru numele copiilor, care poate fi de un real folos pentru cei care vor deveni părinţii în anul 2019” a declarat Marius Bodoga, directorul DLEP Iaşi.

În 75% din cazuri, părinții au ales să atribuie câte două prenume copiilor, în topul preferințelor păstrându-se prenumele în strânsă legatură cu sărbătoarea religioasă apropiata zilei de naștere.

”Putem spune cu mare certitudine că nu mai avem Hose Armando sau alte prenume din telenovele. Sunt nume frumoase dar s-a renunţat la apetenţa pe care o aveau părinţii după anii 90 pentru atribuirea prenumelor în funcţie de personajele pe care le îndrăgeau din anumite emisiuni, telenovele sau poate chiar personaje din viaţa publică” a susținut Marius Bodoga, directorul DLEP Iaşi.

Astfel, în curând vom auzi tot mai des părinţi care îşi vor striga copiii cu nume precum Sofia-Maria, Eva Maria, David-Andrei, Anastasia-Maria, sau Ana-Maria.

Anda Matei, Marcel Cilibiu

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Only registered users can comment.