Debutul Festivalului Internațional de Poezie Grigore Vieru, la Iași

Debutul Festivalului Internațional de Poezie Grigore Vieru, la Iași

17/05/2016

Poet simbolic al generației 60 din Basarabia și luptător acerb pentru apărarea limbii române, Grigore Vieru este omagiat zilele acestea la Iași şi Chişinău. În perioada 17-18 mai, ieșenii se pot bucura de Festivalul Internațional de Poezie Grigore Vieru, aflat la a opta ediție. Acest eveniment vine să întregească programul cultural al Festivalului Internațional al Educației.

Recitaluri de poezie, concerte și colocvii. Acestea sunt darurile artistice oferite ieșenilor în amintirea celui care a fost vârf de lance al poeziei basarabene din ultimele decenii.

Eu cred că omagierea unui poet important, a unui poet simbolic al generației 60 vine încă o dată să ne confirme faptul că suntem pe o cale bună a prețuirii juste a valorilor noastre într-o vreme când multe dintre ele, nejustificat, sunt puse sub semnul întrebării.” a declarat Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român din Chișinău.

Festivalul a debutat astăzi la Iași, pentru ca, de pe 19 mai, acesta să continue la Chișinău. În marile universități ale celor două orașe înfrățite, Iași și Chișinău, vor avea loc colocvii pe marginea poeziei lui Grigore Vieru, dar și alte prelecţiuni legate de importanța marelui poet în susținerea limbii și literaturii române de dincolo de Prut.

O să lansăm o carte – Grigore Vieru în amintirile contemporanilor- unde am adunat opinii ale multor oameni frumoși care l-au cunoscut pe Grigore Vieru și sperăm că, la fel ca și celelalte ediții, această ediție va reuși să adune circa 4000 de oameni aici și la Chișinău. Sperăm ca va fi un succes.” a precizat Daniel Corbu, organizator al festivalului.

În această seară, începând cu ora 18, Ateneul Tătărași din Iași va găzdui Gala decernării premiilor Festivalului de Poezie Grigore Vieru.

Andrei Alecsa

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Only registered users can comment.