Declarat mort, trăieşte de 20 de ani în spital

22/10/2018

Caz mai puţin obişnuit. Un  bărbat declarat mort cu aproape 20 de ani în urmă a fost descoperit în viaţă într-un spital din Iaşi. Bărbatul este internat la Institutul de Psihiatrie Socola din 1999, din cauza unor probleme psihice. Tot atunci el ar fi fost dat dispărut de familia sa şi, ulterior,  declarat mort.

Toată încrucătura a pornit după ce bărbatul, de loc din Galaţi, a fugit de acasă. L-a căutat familia, l-au căutat rudele, poliţia. Bărbatul n-a fost de găsit. În aceeaşi perioadă, în zonă a avut loc un accident rutier, victima, un bărbat, neputând fi identificată. Poliţiştii au crezut că  cel care a murit este bărbatul dispărut.  Familia i-a făcut slujbă de înmormântare iar autorităţile din Galaţi i-au declarat decesul.

“Pacientul a fost declarat dispărut în 1991, a fost declarat decedat în 1999, atunci când i s-a eliberat certificatul de deces. Se fac demersuri pentru anularea certificatului de deces şi elaborarea unor acte noi care să îi stabilească identitatea” sustine Marilena Caraba, medic curant Institutul de Psihiatrie Socola.

Obţinerea unui act de identitate permite eliberarea unui card de sănătate va permite I)nstitutului Socola decontarea serviciilor de către Casa Judeţeană de Sănătate, cheltuielile lunare de spitalizare fiind în acest caz de 4.000 de lei.

“La un moment dat s-a aflat că nu are acte de identitate valabile. Făcându-se o cercetare în acest sens s-a aflat că este un pacient decedat în Galaţi, moment în care compartimentul judiric a făcut demersuri pentru anularea certificatului de deces dând în judecată Primăria Galaţi. Demersurile s-au întins pe o perioadă de cinci ani, până în 2016, şi încă nu avem un rezultat final şi pozitiv” afirma Carmen Mucenica, Şef Secţia Exterioară Bârnova a Institutul de Socola Iaşi

Medicii spun că bărbatul nu este un pacient violent şi ar putea merge acasă în perioadele de stabilitate, el trebuind să revină doar atunci când ar avea tulburări de comportament sau manifestări psihice.

Anda Matei

 

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Only registered users can comment.