Despre proiecte europene, la o cafea, cu Eurodemos

30/10/2018

Ieșenii dar și locuitorii din municipiile Bârlad și Suceava au primit la sfârșitul săptămânii trecute o invitație mai neobișnuită la cafea. Cafenelele publice organizate de Asociatia EuroDEMOS au avut și de data aceasta drept scop informarea cetățenilor privind impactul politicii de coeziune a Uniunii Europene in orașele Moldovei si care sunt avantajele României ca stat membru al Uniunii Europene. La o cafea cu membrii asociației Eurodemos, locuitorii din centru dar și din carierele Copou, Tătărași și Alexandru cel Bun din Iași au putut să-și exprime opinia cu privire la domeniile ocolite, spun ei,  până acum de investiții prin fonduri europene.

Nu puțini au fost ieșenii care au aprociat proiectele  importante realizate cu sprijinul financiar al Uniunii Europene prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, Fondul de Coeziune si Fondul Social European.

„Activităţile de cafenea publică organizate de Asociaţia Eurodemos în proiectul cunoaşterii politicii de coeziune, factor de consolidare a democraţiei europene, a ajuns la final. Practic, ultima activitate de genul acesta este organizată în cartierul Alexandru cel Bun. În cadrul activităţii avem ocazia de a discuta cu cetăţenii la o ceaşcă de cafea despre investiţiile realizate în comunitatea locală cu fonduri europene. Proiectul nostru este organizat şi susţinut din fonduri de la UE. Putem concluziona că ieşenii apreciază investiţiile făcute de UE în comunitatea noastră, îşi doresc mai multe investiţii în sistemul educaţional în ceea ce priveşte instituţiile şcolare, în centrele care se adresează bătrânilor, în infrastructură. Evident, cele mai discutate şi mai bine văzute proiecte din Iaşi sunt cele referitoare la construcţii noi. Vorbim despre cele două pasaje rutiere – Octav Băncilă şi Mihai Eminescu – modernizarea zonei centrale – strada Lăpuşneanu sau Piaţa Unirii. Foarte bine apreciată este investiţia făcută în infrastructură, precum liniile de tramvai sau achiziţiile de mijloace de transport în comun moderne. Pe viitor, în continuarea acestor activităţi ne dorim să desfăşurăm activităţi de informare. În perioada următoare vom desfăşura cinci activităţi de tip punct de informare şi organizarea de flash mob-uri cu voluntarii Asociaţiei Eurodemos” a precizat Cristina Zacornea, preşedinte executiv Asociaţia Eurodemos.

Până acum în cadrul organizate în cadru proiectului ”Cunoașterea politicilor de coeziune, factor de consolidare a identitatii europene”, asociatia EuroDEMOS a organizat în total 15 activității de tip cafenea publică, în toate cele 6 judete ale regiunii, respectiv în  Iași, Botoșani, Piatra Neamț, Bacău, Vaslui și Suceava.

Reporter Ana POP/imagine Marcel Cilibiu, Emil Pralea

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Only registered users can comment.