Forum despre Guvernarea Deschisă, la Iaşi

14/09/2018

Iașiul își consolidează statutul de membru al Planului Local al Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă – Open Government Partnership (OGP).  La Primăria Iaşi  s-a desfăşurat un eveniment intitulat „Guvernare Deschisă în Iași: Forumul Multistakeholder Iași – Cum creăm împreună planul local de acțiune”.

Discuțiile au urmărit rolul și funcționarea Forumului Multistakeholder Iași și procesul de elaborare consultativă a măsurilor din Planul Local de Acțiune.

“Ce se doreşte de fapt? Prin acest concept se doreşte punerea la masă a tuturor partenerilor care trebuie să ia o decizie atunci când ne vizează pe toţi, şi societate civilă, şi instituţii, şi administraţie, să comunicăm mai bine astfel încât deciziile să fie cele cuvenite fiecărui cetăţean al acestui oraş “a declarat Mihai Chirica, primarul municipiului Iași.

Guvernarea deschisă ar trebui să fie un mecanism permament de consultare.

“Am făcut revoluţia, şi unii au murit pentru asta, dar mare lucru nu s-a întâmplat în actul de guvernare. A rămas în continuare o guvernare închisă, în care instituţia publică este din păcate considerată o cetate a celor care câştigă un tur de alegeri şi nu o misiune în slujba celor care te-au ales” a adaugat Mihai Chirica, primarul municipiului Iași.

Evenimentul a precedat formarea Forumului Multistakeholder Iași, grup de lucru din care vor face parte funcționari publici și reprezentanți ai comunității locale. Grupul va elabora consultativ un set de măsuri pe care municipalitatea își asumă să le implementeze până în 2020, în calitate de partener OGP.

“Evenimentul de astăzi contează foarte mult pentru mine ca cetăţean. La fel şi pentru colegii mei de la Civica care cred cu adevărat în spiritul guvernării deschise încă de când erau mici şi îşi doreau ca deciziile şi proiectele să fie create atât de cetăţeni cât şi de funcţionarii publici” afirma Oana Olariu, reprezentant al Asociației CIVICA. 

Iașul are potențial de a fi exemplu nu doar la nivel județean, ci internațional.

Anda Matei, Marcel Cilibiu

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Only registered users can comment.