Galaţiul, capitala comediei româneşti

17/09/2018

Din 1976 datează organizarea celui dintâi Festival de Comedie sub denumirea COLOCVIUL DESPRE ARTA COMEDIEI. Teatrul Dramatic Fani Tardini  din Galaţi a fost primul teatru din ţară care a organizat un astfel de festival. El a reprezentat un nou prilej de deschidere şi, de ce nu, un start pentru competiţia care a făcut în scurt timp ca Galaţiul să devină CAPITALA COMEDIEI.

Tradiţia  a  continuat şi după 1990, cu Adrian Lupu, Mihail Mihail, Vlad Vasiliu şi Cristi Gheorghe, aflaţi în rodine cronologică la cârma teatrului de la Mila 80 a Dunării. Festivalul a fost organizat pentru o perioadă de câţiva ani buni în două module (unul de primăvară şi unul de toamnă), primind o nouă denumire –FESTINGAL (Festivalul Internaţional de Teatru Galaţi) – Comedia-n chip şi fel.

“În perioada octombrie – noiembrie, adică 4 octombrie până pe 4 noiembrie la galaţi are loc cea de-a 30 a ediţie a Festivalului Naţional de Comedie. Fiind în an Centenar am decis ca ediţia cu numărul 30 să fie sărbătorită într-un anume fel. Astfel, propunem pentru anul acesta pentru spectatorii gălăţeni, şi pentru cei din Bărila şi oraşele limitrofe, un festival de 32 de zile” a precizat Florin Toma, directorul Teatrului Dramatic Fani Tardini Galaţi.

Manifestarea a devenit una cu caracter internaţional, în principal datorită integrării sale în reţeaua de festivaluri a Institutul Internaţional de Teatru Mediteranean.

“Cu 30 de teatre invitate la galaţi, inclusiv toate teatrele naţionale din România şi din Chişinău, în cadrul galei Galaţiul va prezenta trei spectacole. Este vorba de Mustul Nisipurilor, în regia lui Andi Gherghe; De o asemenea iubire,  de Radu Nechifor şi Uluitoarele numere de singurătate , al lui Eduard Gant în regia unui tânăr artist – Dragoş Alexandru Muşoiu” a adaugat Florin Toma, director al teatrului gălăţean.

Odată cu ediția cu numărul 28, cea din 2016 a festivalului, s-a sărbătorit cu emoție dar și cu imensă responsabilitate, cei 40 de ani de la lansarea în peisajul manifestărilor de gen din România, al COLOCVIULUI DESPRE ARTA COMEDIEI, azi FESTIVALUL NAȚIONAL DE COMEDIE.

Şi interesul a sporit pentru Gala Naţională a Comediei. Pentru evenimentul ajuns la ediţia cu numărul 30, ce a devenit o emblemă a oraşului, şi pentru dorinţa colectivului de la ‘’Fani Tardini’’ de a menţine ştacheta valorilor cât mai sus. N-a fost nici uşor, nici greu – a fost viaţă adevărată dăruită teatrului. Actuala ediţie începe pe 4 octombrie şi se încheie o lună mai târziu, pe 4 noiembrie.

Pompiliu Comşa

 

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Only registered users can comment.