Hipertensiunea, un ucigaş ascuns

Hipertensiunea, un ucigaş ascuns

17/05/2016

Doar în regiunea Moldova peste un milion de oameni suferă de hipertensiune arterială. Această afecţiune este principalul factor de risc al bolilor de inimă chiar dacă de cele mai multe ori pacientul nu prezintă nici un simptom. Obezitatea, consumul de alcool, fumatul, sunt principalii factori care contribuie la apariţia hipertensiunii arteriale.

Stilul de viaţă este factorul determinant al hipertensiunii arteriale. Medicii o mai numesc şi ucigaşul ascuns, deoarece este cauza celui mai ridicat număr de decese, atât pe plan global, cât şi în România, dar şi pentru faptul că marea majoritate a bolnavilor nu au nici un simptom. Mai mult decât atât, hipertensiunea arterială poate afecta funcţiile cardiace, ducând la complicaţii la nivelul creierului şi rinichilor. Cei mai mulţi pacienţi descoperă întâmplător că suferă de hipertensiune, însă o simplă consultaţie la medicul cardiolog ar putea salva mii de vieţi anual.

A diagnostica precoce hipertensiunea arterială înseamnă a salva vieţi. Ce înseamnă acest lucru? A salva un accident vascular cerebral, a salva riscul de infarct miocardic, a salva riscul de atingere renală şi nu numai pentru că, la ora actuală, noi de fapt considerăm hipertensiunea arterială ca o boală sistemică vasculară. Acolo unde este terenul mai fragil, acolo se întâmplă un eveniment dintre cele pe care le-am pomenit.“ a declarat prof. univ. dr. Cătălina Arsenescu-Georgescu, de la Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof.dr. George I.M.Georgescu” Iaşi.

Fiind vorba de o sistemică vasculară, consultaţia este una complexă prin care este verificată tensiunea, evoluţia renală, modificările vasculare, funcţiile periferice, se realizează o electrocardiogramă, toate acestea pe parcursul a minim 24 de ore. De ce? Unii oameni au o hipertensiune de halat, adică o frică de medic şi nivelul tensiunii poate suferi fluctuaţii.

Atunci când tratăm un pacient hipertensiv, tratăm atât valoarea tensiunii arteriale ca şi ţintă pe care o urmărim sub tratamentul antihipertensiv, dar şi corecţia factorilor de risc adiţionali. Nu este suficient să corectăm doar tensiunea, dacă pacientul nu renunţă la fumat. Dacă nu îşi corectează valoarea colesterolului în sânge, dacă nu are un control bun al diabetului, obezitatea, greutate în plus.“ a precizat prof.univ.dr.Florin Mitu, de la Spitalul Clinic de Recuperare Iaşi.

Abordarea problematicii hipertensiunii arteriale implică anumite componente de prevenţie, control şi educaţie.

Ruxandra Caşu

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Only registered users can comment.