Iaşi, un smart city

23/03/2019

A fost prezentată Strategia de Transformare Digitală a Iașului. Zece reprezentanți ai mediului privat local și academic au vorbit despre bune practici de digitalizare în educație, antreprenoriat, inovare, spații de co-working, companii și produse.

 

Au fost fiind lansate și două platforme on-line despre Smart City și evenimentele hi-tech desfășurate în Iași. Totul, în cadrul conferinţei  “Iași, o putere digitală în creștere, bazată pe abilități și antreprenoriat”.

 

Adrian Ifteni, decanul facultăţii de Informatică –  Iaşul are toate resursele pentru a deveni Smart City. Are studenţi, are companiile, are sprijinul din partea autorităţilor locale, sperăm să avem şi sprijinul şi din partea cetăţenilor.

Toate facultăţile de profil oferă în fiecare an companiilor de IT absolvenţi care sunt pregătiţi pentru a crea aplicaţii pentru a digitaliza.

Dan Zaharia,  fondator companie IT  – Smart City este doar una dintre componente. De fapt, noi trebuie să ne poziţionăm ca o putere digitală, pentru că aici includem şi zona de oraş verde, şi zona de smart, şi zona de oraş circular de economie circulară. E un oraş care trebuie să atragă şi să ţină în forţa de muncă dezvoltată tineri absolvenţi de la facultăţile relevante. Până la urmă, atuul oraşului nostru este faptul că este un oraş universitar, trebuie să adaptăm curricula către noile tehnologii şi să folosim această forţă de muncă.

Dacă strategia digitală este implementată corect, Iaşul poate ajunge unul dintre cele mai smart oraşe din ţară.

Mihai Chirica, primarul Iaşului – Vrem să uşurăm la propriu munca cetăţenilor în războiul permanent cu autorităţile. Birocratizarea excesivă a răcit relaţiile dintre cetăţeni şi autorităţi. Fie că vorbim de autorităţile locale sau centrale, a adus un mare factor de  neîncredere iar noi ne dorim ca această relaţie să o reîncălzim din nou.

În cadrul evenimentului a fost lansată şi o carte privind Iaşul, un oraş smart.

Mihai Chirica, primarul Iaşului O carte care vorbeşte despre transformarea digitală a Iaşului. E foarte voluminoasă, însă are foarte multe informaţii şi abordează fiecare secţiune din viaţa unui oraş.

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Only registered users can comment.