Iașul, capitala ortodoxiei, la final de sărbătoare

15/10/2018

Zeci de mii de pelerini au participat anul acesta la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. Cel mai mare flux de credincioși din toate colțurile țării dar și din străinătate veniți în ultimii cinci ani la Mitropolia Moldovei și Bucovine pentru rugăciune. Acesta este bilanțul celor patru zile al celui mai importat hram din Moldova.

Ultimele două zile au unit în rugăciune un număr impresionant de oameni. Catedrala Mitropolitană din Iaşi a sărbătorit duminică hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.

“Ne bucurăm că a venit un număr impresionant de oameni. Mă uit și acolo la zona unde se desfășoară sfânta și dumnezeiasca Liturghie este o mare de oameni. Cred că îi adună credința în Dumnezeu îi țin aproape Sfinții. Oamenii aceștia simt ajutorul concret real pe care îl primesc de la Dumnezeu prin sfinții, iată prin Sfânta Cuvioasa Parascheva și prin Sfânta Mare Muceniță Ecaterina” a precizat Pr. Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Sfânta Liturghie în cinstea Ocrotitoarei Moldovei a fost oficiată pe o scenă amenajată pe bulevardul Ştefan cel Mare de către Înaltpreasfinţitul Părinte Ghiorghios, Mitropolit Kitrous, Katerini şi Platamonas, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Credința i-a făcut pe credincioși să uite de orele lungi de așteptare și să se apropie pentru închinare.

“Am vorbit cu oameni care au ieșit la rând după 12 ore, după 13 ore de așteptare și care spun că nu resimt oboseala, care au plecat cu chipurile luminoase, bucuroși, după o noapte în care iată s-au ostenit și au stat au îndurat și un frig destul de puternic. Încât pentru mine ei sunt o lecție sunt o lecție de credință, o lecție de răbdare, o lecție de smerenie dacă vreți până la urma urmei, pentru că oamenii acștia au renunțat la lucrurile obișnuite, lumești, ca să se dedice acestui pelerinaj” a adaugat Pr. Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Ca un fapt inedit, la finalul slujbei hramului Sfintei Cuvioase Parascheva din acest an, cinci cetățeni născuți în jurul anului 1918, din diferite provincii istorice ale țării, au fost decorați de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan cu cea mai înaltă decorație a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei – „Crucea Moldavă”.

“Acestea fiind spuse, îmrepună cu frații preoți și arhierei, şi dumneavoastră alăturându-vă nouă să le cântăm mulți ani trăiască, chiar dacă poate după logica acestei lumi, nu vor mai viețui prea mulți ani aici, dar omul cu credință în Dumnezeu, nu moare niciodată” a mentionat ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Pentru unii credincioși, pelerinajul la moștele Sfintei Parascheva s-a încheiat la coadă la sarmale.

Mădălina Cronț/ Emil Pralea

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Only registered users can comment.