La Iaşi, o campanie electorală curată

La Iaşi, o campanie electorală curată

18/05/2016

Locurile speciale stabilite de Primăria Iaşi pentru afişaj electoral par a fi  insuficiente pentru a oferi tuturor candidaţilor şanse egale alegerile locale. În prima parte a campaniei, toţi candidaţi au încălcat legislaţia electorală plasându-şi afişele după bunul plac. Din acest motiv, afişajul electoral a fost principala problemă reclamată Biroului electoral de circumscripţie  Iaşi, care a admis plângerile partidelor care au reclamat că alţi contracandidaţi şi-au lipit afişe peste ale lor.

Cele 74 de locuri de afişaj sunt panouri electorale în sine, iar cele cinci afişiere amplasate în fiecare loc special nu pot fi tratate fiecare distinct ca panou electoral,ori legea permite fiecărui candidat să lipească un singur afiş electoral pe un panou electoral. Dacă un partid are candidat la funcţia de primar şi propuneri pentru Consiliul Local şi Consiliul Judeţean, atunci poate lipi cel mult trei afişe distincte  pe fiecare panou dintre cele 74 de locuri speciale.

La alegerile locale din 5 iunie, la Iaşi s-au înscris 10 candidaţi pentru funcţia de primar, nouă partide şi cinci independenţi au depus liste pentru Consiliul local, iar nouă formaţiuni politice au depus liste pentru judeţ.

În urma tragerii la sorţi s-a stabilit ca la Iaşi, primele patru poziţii pe buletinele de vot vor fi ocupate de ALDE, UNPR, PSD şi PNL, iar în cazul partidelor neparlamentare, ordinea pe buletinele de vot va fi Partidul Comuniştilor, PSRO, PMP, PSI, Partidul Forţa Moldova.

 

Cornel Simighian

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Only registered users can comment.