Lege şi autostradă doar pe hârtie

15/11/2018

Avem lege dar ce facem cu ea? Asta pare să se întrebe fiecare cetăţean din zona Moldovei atunci când vine vorba de  Autostrada A8  Ungheni – Iaşi – Târgu Mureş. Autostrada, cunoscută mai nou şi ca Autostrada Unirii ar trebui să fie construită în scrut timp. Asta au decis parlamentarii, spre nemulţumirea actualei guvernări. Deşi există o lege aceasta trebuie promulgată de preşedintele României. Dacă va fi promulgată, guvernul are la dispoziţie 30 de zile pentru punerea în aplicare. Există şi o dilemă. Legea nu prevede sancţiuni în situaţia în care lucrările la Autostrada Unirii nu vor începe niciodată.

La 1 decembrie această lege ar trebui să fie promulgată şi publicată în Monitorul Oficial. Asta o spune deputatul Petru Movilă, liderul PMP Iaşi, iniţiatorul legii care tocmai a fost votată în Parlament.

“La 1 decembrie ar fi primul semn de normalitate, de recunoştinţă a României Mari faţă de Iaşi, faţă de Moldova. Iaşul şi Moldova au făcut sacrificii mari pentru România Mare începând de la 1859, 1918. Această lege şi votul parlamentarilor români este ca o recunoaştere, o recunoştinţă că Iaşul şi Moldova merită această autostradă” precizeaza deputat Petru Movilă, iniţiator lege.

Parlamentarul ieşean face apel  la cetăţeni pentru a veni în sprijinul noii legi.

“Să ne adunăm ieşenii, moldovenii, românii, şi să facem ca speranţa noastră de ani de zile să devină o certitudine ca Autostrada Ungheni – Iaşi- Târgu Mureş să fie drumul pe care toţi românii din cele două părţi ale Carpaţilor se vor plimba în linişte şi în siguranţă” a adaugat deputat Petru Movilă, iniţiator lege.

Când va fi această certitudine? Nici iniţiatorul  legii nu ştie. Însă îşi păstrează optimismul.

“Legea poate intra în aplicare odată cu studiile despre care vorbim. Eu sper ca la sfârşitul anului 2019 să avem achiziţii pe execuţie pentru autostradă” a declarat deputat Petru Movilă, iniţiator lege.

Parlamentarul dă dovadă de acelaşi optimism şi în ceea ce priveşte aplicarea legii. Deşi legea a trecut de votul Parlamentului, aceasta nu prevede nicio sancţiune în cazul în care nu va fi construită

“În Constituţia României dar şi legea de organizare şi funcţionare a Guvernului sunt sancţiuni sunt sancţiuni pentru cei care nu aplică legea”precizeaza deputat Petru Movilă, iniţiator lege

Sancţiuni care în realitate nu vor fi aplicate niciodată.

Anda Matei/ Emil Pralea- arhivă

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Only registered users can comment.