Lucrări pentru prevenirea inundaţiilor la Iaşi

Lucrări pentru prevenirea inundaţiilor la Iaşi

30/06/2016

Inundaţiile produc anual pagube materiale, motiv pentru care Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad a pus bazele unui proiect care vizează reducerea riscului la inundaţii. Au fost realizate construcţii hidrotehnice localizate de-a lungul râului Bahlui, hărţi de hazard şi de risc la inundaţii.

Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad a realizat o hartă a tuturor zonelor cu risc ridicat de inundaţii în zona municipiului Iaşi. Astfel, printr-o finanţare din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu, s-a regularizat râul Bahlui prin mărirea capacităţii de transport a albiei, realizarea de poldere aval şi amonte în localitatea Podu Iloaiei, cu rolul de a atenua unda de viitură împotriva inundaţiilor.

„Principalele beneficii se referă la protecţia populaţiei precum şi a activităţilor economice, a infrastructurii de comunicaţie şi de transport , precum şi beneficii privind planurile în profil teritorial şi de apărare care în momentul de faţă dispun de suport informaţional adecvat pentru implementarea măsurilor care se impun în acest domeniu.“ – Tudor Blidaru, manager proiect.

În plus, a fost realizat un sistem informatic eficient de prognozare şi avertizare a inundaţiilor, şi au fost amplasate două staţii automate de monitonizare a parametrilor hidrologici în localităţile Leţcani şi Războieni.

„Asigurarea de 1% înseamnă foarte, foarte mult. Proiectul este cel mai important implementat vreodată la nivelul Iaşului pentru a reduce riscul la inundaţii. Vă spun asta pentru că ştiu ce a fost înainte, aţi văzut cu ochii dumneavoastră pozele cu Iaşul sub apă din anul 1932 şi au mai fost inundaţii de acest gen.“ – Petru Avram, director Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad.

Proiectul are o valoare de 232 milioane de lei şi este cel mai important program de asistenţă financiară în domeniul protecţiei mediului.

Ruxandra Caşu

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Only registered users can comment.