MEZZOSOPRANA RUXANDRA DONOSE – O VOCE DE EXCEPŢIE DĂRUITĂ SPLENDORII MUZICII LUMII

02/09/2019

Personalitate artistică de mare complexitate, mezzosoprana Ruxandra Donose, împlineşte astăzi vârsta de 55 de ani.  Ruxandra Donose s-a născut la 2 septembrie 1964, la Bucureşti, într-o familie de muzicieni, mama sa fiind profesoara de muzică Maria Donose, iar tatăl său, Vasile Donose, fiind un celebru muzicolog, compozitor şi redactor muzical.

În anul 1983, Ruxandra Donose a absolvit Liceul de Muzică „George Enescu” și a fost admisă  la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, la clasa de canto. După absolvire primeşte Premiul Colegiului criticilor muzicali din România, pentru activitatea sa muzicală.

Anul 1990 este unul foarte important pentru cariera sa, însemnând un alt premiu – cel al Operei din Bayreuth pentru cea mai bună confirmare a premiului obţinut în Germania, tot atunci începe o bogată activitate pe plan internaţional, pe marile scene ale lumii (Berlin, Viena,  München, Frankfurt, etc) şi participă la o serie de înregistrări la case de discuri importante din Mannheaim, Hamburg şi Frankfurt.

A lucrat cu unii dintre cei mai mari dirijori ai lumii: Claudio Abbado, Pierre Boulez, Sir Colin Davis, Mariss Jansons, Sergiu Celibidache şi Zubin Mehta.

A interpretat pe cele mai mari scene ale lumii, cum sunt Royal Opera House Covent Garden, the Metropolitan Opera New York, San Francisco Opera, Vienna State Opera, Los Angeles Opera, Madrid şi Tokyo.

Cenuşereasa, Carmen, Norma, Werther, Cavalerul rozelor, Idomeneo sunt opere în care Ruxandra Donose a interpretat cu mare succes roluri principale.

În prezent locuieşte la Viena, este căsătorită cu regizorul de operă austriac Peter Pawlic (din anul 1999) şi are doi copii. Sursa: Radio România Cultural

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Only registered users can comment.