MUZEUL CHIHLIMBARULUI TRECE LA CJ BUZĂU

25/03/2019

Încă o speranță pentru Muzeul Chihlimbarului din comuna Colţi, judeţul Buzău. Clădirea a trecut din patrimoniul Consiliului Local în patrimoniul Consiliului Județean Buzău, tocmai pentru a putea fi finanțată reabilitarea acesteia.

Precizăm că muzeul Chihlimbarului de la Colți este al doilea din Europa și ar ar putea fi închis în orice moment, deoarece clădirea s-a degradat puternic din cauza ploilor şi pune în pericol colecţia de ambră şi unelte de extracţie.  În anii ‘70, comunitatea locală a construit o clădire cu etaj unde a amenajat un muzeu, unic în România, dedicat valoroasei răşini.

Are aspectul unui conac ce se integrează perfect în peisajul montan de ţară. Piesa principală a muzeului este un bolovan de chihlimbaru de două kilograme, descoperit de un localnic care săpa după piatră, la pârâu, după o ploaie. În urmă cu un deceniu, angajaţii muzeului au fost nevoiţi să transfere o parte din exponate la sediul din municipiul Buzău, deoarece clădirea de la Colţi se degradase foarte mult.

Pereţii s-au măcinat din cauza ploilor care şi-au făcut vad prin tavan, în perioada în care acoperişul era deteriorat.  În 2008, Primăria Colţi a reuşit cu forţe proprii şi bani din bugetul local să repare acoperişul, însă de atunci nu poate să identifice fonduri pentru refacerea pereţilor şi a zidurilor deteriorate. Administraţia locală întocmise un proiect de finanţare, care solicita suma de 800.000 de lei, pe care l-au înaintat Ministerului Culturii, însă demersul a fost zadarnic.

 

 

 

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Only registered users can comment.