NOUA EXPOZIȚIE A LUI BOGDAN BÂRLEANU

24/09/2019

În perioda 22-29 septembrie 2019, pictorul Bogdan Bârleanu a pregătit o nouă expoziție ce este deschisă publicului timp de o săptămână, la Galeriile UAP( Uniunea Artiștilor Plastici) din Iași, de pe strada Lăpușneanu. Dumincă a avut loc vernisajul, incepând cu ora 11:00. Expoziția cuprinde 30 de lucrări cu abordări diferite. Toate lucrările sunt din 2019 , iar tematica generală aleasă de Bogdan Bârleanu este cea a peisajelor statice: flori, ape, peisaje din Deltă. Lucrările sunt foarte colorate, rafinate, unele se joacă în nuanțe de alb-negru, altele au o paletă mai largă de culori.

Bogdan Bârleanu își aduce aminte cu nostalgie de prima sa  discuție cu marele critic de artă, Vasile Drăguț din 1982 atunci când reputatul critic de artă a văzut într-un tânăr pictor cu aspirații și visuri, un mare potențial. Pe parcursul întregii lui cariere, Bogdan Bârleanu s-a străduit mereu să-și împlinească acel potențial prezis de cel pe care îl admira atât de mult.

Criticul de artă Grigore Ilisei a remarcat că prin operele lui Bârleanu”poți să-ţi închipui neînchipuitul”. În discursul său, Ilisei a povestit un moment impresionant din rutina anuală a lui Bogdan Bârleanu, a cărui disciplină creatoare ne impresionează pe noi ieșenii în fiecare septembrie. Pictorul vizitează cu evlavie an de an mormântul părinților de la cimitirul ”Eterniatea” făcându-le acestora promisiunea sufletească de a rămâne și în anul respectiv consecvent cu sine însuși și cu menirea expresiei sale creatoare. Până acum nu s-a dezis niciodată de aceste prominsiuni.

Mare admirator și prieten al operei pictorului, Ioan Holban, scriitor și critic literar, a povestit publicului că în picturile sale artistul transpune o lume proprie, interioară, fără o inspirație directă din natura imediată. Atelierul  lui are ferestre largi de unde curge lumina zilei, pictorul creând la un șevalet simplu aflat in fața unui perete alb. Astfel, culorile vii și optimiste, florile și peisajele luminoase sunt rezultatul unor călătorii interioare în amintiri, trăiri, și imaginar.

Expoziția poate fi vizitată de luni până vineri între orele 10-17 cu intrare liberă.

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Only registered users can comment.