Papa Francisc vine la Iasi

11/01/2019

Vizita istorica la Iasi. Intre 31 mai – 2 iunie Papa Francisc va fi in Romania. Sanctitatea Sa  va vizita Bucuresti, Iasi si Blaj dar si sanctuarul de la Sumuleu – Ciuc. Astfel, Papa Francisc raspunde invitatiei autoritatilor statului roman si a Bisericii Catolice din Romania de a face o calatorie apostolica in Romania. Este a doua vizita a unui suveran pontif in Romania dupa cea a papei Ioan Paul al II-lea din 7-9 mai 1999.

”Astazi putem spune ca este oficial. Papa Francisc va veni in Romania si printre orasele pe care le va vizita va fi si Iasul care va fi vizitat de Sfantul Parinte Papa Francisc” a declarat  preotul Adrian Blăjuţă, purtator de cuvant Episcopia Romano-catolica Iasi.

”Astazi am primti aceasta veste. Deja ne gandim  pentru viitor. Prea Sfintitul Petru Gherghel si-a manifestat si el bucuria pe canalele de socializare si ii invita pe  credinciosi sa se roage pentru ca aceasta vizita sa se desfasoare care mai bine si sa fie cu adevarat o vizita care sa aduca roade pentru toti cei care il vor intalni pe sfantul aprinte Papa Francisc” a declarat preotul Adrian Blăjuţă, purtator de cuvant Episcopia Romano-catolica Iasi.

Asa suna anuntul facut de reprezentantii Epsicopiei romano-catolice Iasi. Vizita va avea in primul rand un caracter pastoral, dar va insuma si importante valente ecumenice, intalnind crestinii catolicii, dar si pe toti oamenii de bunavointa. Tema vizitei papei Francisc este: “Sa mergem impreuna”. Logoul vizitei o infatiseaza pe sfanta Fecioara Maria care imbratiseaza persoane de diferite categorii de varsta, toate conduse de crucea Mantuitorului. Prin traditie, Romania este numita “gradina maicii Domnului”, asa cum a amintit si sfantul papa Ioan Paul al II-lea in vizita pe care a facut-o in anul 1999 in Romania.  Totodata, culorile de pe logo sunt culorile steagului Romaniei: rosu, galben si albastru.

”Vizita, asa cum a venit de la biroul de presa al Vaticanului si de la Presedintia Romaniei si de la conferinta episcopilor catolici din Romania va fi intre 31 mai si 2 iunie. 00.57 Vor fi trei zile in care Papa Francisc va fi in Romania iar in una dintre aceste zile se va afla si la Iasi. Este o bucurie pe care o simtim cu totii. Este o bucurie pe care o simt toti oamenii de buna vointa pentru ca stim ca Papa Francisc este respectat si iubit nu doar de catre credinciosii catolici dar si  de credinciosii de alte confesiuni” susține preotul Adrian Blăjuţă, purtator de cuvant Episcopia Romano-catolica Iasi.

Vizita de anul acesta are loc la 20 de ani dupa vizita istorica pe care a facut-o sfantul papa Ioan Paul al-II-lea in Romania, in zilele de 7-9 mai 1999, la Bucuresti, cand s-a intalnit cu Prea Fericitul Teoctist, patriarhul de atunci al Bisericii Ortodoxe Romane. Vizita papei Francisc in Romania este a cincea calatorie apostolica internationala anuntata oficial pentru anul 2019. Prima are loc la sfarsitul lunii ianuarie in Panama pentru Ziua Mondiala a Tineretului, a doua la inceputul lunii februarie in Emiratele Arabe Unite, a treia, in luna martie in Maroc si cea de-a patra va fi in zilele de 5-7 mai in Bulgaria si Macedonia.

Anda Matei, Marcel Cilibiu

 

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Only registered users can comment.