Planul Roşu de Intervenţii, activat în judeţul Iaşi

27/03/2019

Planul Roşu de Intervenţie a fost activat încă o dată. Asta după ce în jurul orei 05.50, un microbuz care transporta 23 de persoane s-a răsturnat în zona localității Dobrovăț din județul Iași. Din cauza numărului mare de pasageri aflați în microbuz, imediat a fost activat Planul Roșu de Intervenție la nivelul județului, care presupune concentrarea resurselor medicale disponibile la locul accidentului cu victime multiple.

Imediat după ce apelul a fost primit la serviciul 112 au fost alerate două echipaje complexe de stingere și descarcarare, două module dedicate de descarcerare. La locul accidentului au ajuns alte două autospeciale pentru transport victime multiple, trei ambulanțe SMURD și două ambulanțe ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean. În momentul ajungerii echipajelor de intervenție la fața locului, o persoană era încarcerată, însă toți ocupanții erau conștienți.

 

După evaluarea medicală de urgență la fața locului, 21 de persoane au fost transportate la spital.

 

Diana Cimpoeşu, coordonator UPU-SMURD Iaşi

Distribuţia a fost pentru un tânăr de până la 18 ani la Spitalul Sf Maria, şapte persoane la UPU de la Spitalul de Neurochirurgie, alte 13 persoane au fost aduse la UPU de la Spitalul Sf Spiridon. Toţi au ajuns conştienţi, sunt stabili hemodinamic. Unul dintre pacienţi, cel adus de SMURD, a fost şi cel mai grav, aflandu-se în acest moment în sala de operaţie. El a fost diagnosticat în urgenţă cu traumatism toracic, şi un traumatism abdominal. Pacientul este în grija medicilor din chirurgie generală, toracică, ATI, şi chirurgie vasculară. Sperăm să aibă o evoluţie favorabilă.

 

Ceilalţi 12 pacienţi ajunşi aici sunt cu toţii stabili. La spital a ajuns şi un bărbat care pretinde că a fost şi el în autobuz, deşi nu a fost găsit la locul accidentului.

 

Diana Cimpoeşu, coordonator UPU-SMURD Iaşi

El a mers la domiciliu, sau la serviciu probabil, şi a revenit cu mijloace proprii dorind să fie îngrijit pentru mai multe plăgi la nivelul membrelor, feţei şi capului produse, spune el, din acelaşi accident.

 

Deşi numărul victimelor a fost mare, medicii nu au mai declanşat Planul Alb de Intervenţie, ei reprioritizându-şi consultaţiile sau intervenţiile chirurgicale.

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Only registered users can comment.