Pogromul de la Iași în imagini

Pogromul de la Iași în imagini

27/06/2016

O comunitate care nu își cunoaște istoria riscă să îi repete greșelile. Aceasta este viziunea din spatele suitei de evenimente organizate în perioada 28 – 29 iunie, în memoria victimelor Pogromului de la Iași. Institutul pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, propune ieșenilor o serie de manifestări sub titlul „75 de ani de la Pogromul din Iași”. Acestea vor avea loc grație unui parteneriat între Complexul Muzeal „Moldova”, Institutul „Elie Wiesel” și Primăria Municipiului Iași.

Pe 28 iunie, de la ora 17.30, la Palatul Culturii va avea loc vernisajul foto-documentarului „75 de ani de la Pogromul din Iași”, care îi va pune pe ieșeni față în față cu momentele groazei ale anului 1941. De asemenea, administrația ieșeană îi va decora pe ultimii supraviețuitori ai Pogromului ieșean în cadrul unei ceremonii. În Iași, Târgu Frumos și Podu Iloaiei vor avea loc comemorări la cimitirele evreiești.

„Comemorăm 75 de ani de la Pogromul de la Iași, un moment deosebit de tragic- vorbim de iunie 1941, când au murit peste 13.000 de evrei au murit aici, în curtea Chesturii și în cele două trenuri ale morții, la ordinul Mareșalului Ion Antonescu.” – Elisabeth Ungureanu, directorul de comunicare al institutului „Elie Wiesel”.

Tot în memoria comunității evreiești, pe 29 iunie, la Iași vor fi inaugurate două piețe: Piața „Drepți între Popoare” și piața „Evreilor Martiri din 1941”. De asemenea, interesul pentru această secvență tragică din istorie va fi perpetuat și în mediul academic. În acest sens, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi va găzdui o dezbatere pe tema „Pogromul de la Iași între istorie și memorie”.

„Expoziția este construită după un album foto-documentar pe subiectul Pogromului de la Iași și conține mai multe elemente. Discutăm despre ceea ce s-a întâmplat strict în oraș, despre trenurile morții, despre criminalii de război, dar avem și un capitol cu care se încheie expoziția dar și albumul cu victime.” – Elisabeth Ungureanu, directorul de comunicare al institutului „Elie Wiesel”.

Un alt vernisaj care merită vizitat în spiritul comemorării personalităților de marcă ale trecutului este „Iași-Paris-Auschwitz. Benjamin Fondane, destinul unui avangardist”.

Andrei Alecsa

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Only registered users can comment.