Profesorii ieșeni vor protecție

26/02/2019

Reprezentanţii filialei ieşene a Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar au anunţat că susţin iniţiativa FSLI privind urgentarea aprobării proiectului de lege care vizează măsuri de protecţie pentru personalul didactic.

Reprezentanții profesorilor ieşeni sunt nemulţumiţi de faptul că există un dezechilibru evident în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile cadrelor didactice, în raport cu toţi actorii din societate care sunt implicaţi în actul educaţional.

”Este evident pentru toată lumea și în special pentru angajații din învățământul preuniversitar cu referire directă la cadrele didactice, că vorbim uneori de o atmosferă tensionată, vulnerabilă și care se manifestă printr-o serie de acțiuni de agresivitate verbală sau chiar fizică la adresa profesorilor. Evident că această lege care este în parlamentul României ar putea ajuta, nu ar fi poate soluția să zicem perfectă, dar este un pas înainte pentru a reuși să punem totuși o zonă de protecție legală în calea acestor agresiuni de care vă spuneam.” – a declarat Laviuniu Lăcustă, președinte USLIP Iași

Liderul USLIP Iaşi a declarat totodată că din punct de vedere juridic există sancţiuni grave pentru profesorii care încalcă legea, sancţiuni similare cu cele ale funcţionarilor publici.

”Pe da altă parte să nu uităm în anul 2017 printr-o decizie a Înaltei Curți de Justiție și Casație este vorba despre decizia numărul 8 din anul 2017, profesorii au fost asimiliați ca și funcționarii publici în sfera penală. Prin urmare considerăm, după principiul per a contrario că dacă avem obligații maxime în sfera penală este evident că logic ar fi să avem și drepturi în aceeași zonă, în zona  penalului.” –a declarat Laviuniu Lăcustă, președinte USLIP Iași

USLIP IASI considerǎ cǎ inițiativa susținutǎ de FSLI este una fundamentatǎ și legitimǎ, prin care se încearcǎ restabilirea ,,echilibrului” dintre angajații din învǎțǎmȃntul preuniversitar și societate.

Mădălina Cronț/ Emil Pralea

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Only registered users can comment.