Profesorul Mandache Leocov a trecut Styxul spre calea Veșniciei

18/10/2018

Veste tristă pentru comunitatea academică ieșeană. Unul dintre marii iubitori ai naturii, ne-a părăsit pentru a viețui pe alte meleaguri. Fostul director al Gradinii Botanice din Iași – Mandache Leocov s-a stins din viață tocmai când rotundul moment aniversar „90” al „Profesorului” și „Președintelui de onoare” era aproape.

Profesorul ieșean Mandache Leocov, fost director al Grădinii Botanice „Anastasie Fătu” a activat în cadrul Facultății de Biologie-Geografie și a fost o voce importantă în proiectele mari ale Iașului de amenajare peisagistică și de infrastructură urbană.

“Ulterior ne-am întâlnit de-a lungul anilor la diverse simpozioane, la diverse sărbătoriri ale Grădinii Botanice, de fiecare dată încercând să spună ceva, să aducă ceva, să ne povestească ceva. a fost o personalitate marcantă căreia îi plăcea să povestească, îi plăcea să se implice” a precizat Dr. Lidia Dumitresei, biolog.

Ieșenii îl vor ține minte cel mai bine pe profesorul Leocov pentru salvarea Teiului lui Eminescu și ca inițiator al expoziției anuale de crizanteme.Mereu o voce puternică în sprijinul activismului civic și al conservării cât mai multor spații verzi în Iași.

“Am făcut ore timp de un semestru cu dumnealui. Era un excepțional vorbitor, de altfel în memoria mea afectivă probabil că așa va și rămâne. Un foarte bun cunoscător al Iașiului,cred că nu exista arbore important din orașul nostru, pe care dumnealui să nu-l cunoască, să nu-i știe istoria. Era extraordinar de pasionat de plante” susține Carmen Ghace, pro-decan la Facultatea de Biologie.

El este cel care a transformat Grădina Botanică în instituția de succes la nivel național care este astăzi, preluând-o în 1973 și conducând-o timp de 17 ani.

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Only registered users can comment.