Protest la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi

19/09/2018

Supăraţi că nu îşi primesc plata orelor suplimentare, sindicaliştii de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi au ieşit în stradă. Ei au protestat în faţa instituţiei acuzând condiţiile de lucru, orele restante neplătite, dar şi numirile ilegale.

Protestatarii au venit din timpul liber pentru a-şi spune păsurile.

Legile şi regulamentele în vigoare spun foarte clar: paza unui loc de detenţie, adică a unui penitenciar, se realizează cu personal specializat şi instruit în acest scop. Colegii mei au şcoală militară, cursuri. Ce specializare are un deţinut din postul de pază? a afirmat Dan Şcarlii, lider sindical al Penitenciarului Iaşi.

Acţiunea portestatarilor s-a îndreptat ”împotriva indolenţei şi incompetenţei ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, şi a lipsei de implicare a Guvernului României în soluţionarea problemelor personalului din penitenciare”.

Domnul Dobrică, actualul director general al ANP, este la al doilea mandat. Legea îi permite. Cu ajutorul ministrului Tudorel Toader postul nu a fost scos la concurs iar el este la a treia împuternicire. Este total ilegal” a afirmat Dan Şcarlii, lider sindical al Penitenciarului Iaşi.

Plata orelor suplimentare restante cămâne în continuare o problemă. În sistemul penitenciar sunt peste un milion de ore suplimentare restante neplătite.

“Acele ore există, sunt pontaje, sunt documente care atestă că s-a lucrat  în acele ore, s-a prestat activitate, şi-au îndeplinit misiunea. Când e vorba de plată, nu. Eu le-am spus şefilor de la penitenciar  “Omule, dacă vrei performanţă trebuie să creezi condiţii. Când tu nu faci lucrul ăsta cum poţi cere performanţă? ” Sunt peste un milion de ore suplimentare neplătite” a completat Dan Şcarlii, lider sindical al Penitenciarului Iaşi.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi şi pentru faptul că 23 de angajaţi de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi au fost detaşaţi la Vaslui.

Anda Matei/Marcel Cilibiu

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Only registered users can comment.