Răscoala pestei porcine

13/09/2018

Tudor Vladimirescu este a treia localitate din judeţul Galaţi, după Suceveni şi Vameş, în care nu mai există porci. Virusul pestei porcine africane se răspândeşte însă foarte repede, aşa că există posibilitatea ca şi alte localităţi să ajungă în aceeaşi situaţie.

Veterinarii au fost primiţi de localnici cu coteţe goale şi cu înjurături pentru Dragnea şi porcii de la ferma din Teleorman. Alții nu au acceptat ca echipele de control să le calce pragul.

“Nu vă dau drumul în curte. Nu faceţi nimic. La mine în curte eu răspund. Aşa că voi degeaba sunteţi aici. O grămadă de camere de luat vederi sunt aici. Nu mă feresc. Nu vreau să calce nimeni pe aici. Ce fel dezinfectaţi voi? Dragnea are fermă de porci, ăla de la Constanţa are fermă de porci şi abatorul lor, iar voi veniţi la prăpădiţi. Aşa aţi făcut şi cu gripa aviară, şi cu boala vacii nebune, cu pesta porcină, şi cu pesta ovină” a declarat Stoian Bentu, gospodar.

Noul focar de pestă porcină africană a determinat convocarea Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă a judeţului Galaţi. Prefectul Dorin Otrocol a dispus şi constituirea comisiei de evaluare, în condiţiile în care s-a decis uciderea tuturor porcilor din gospodăriile din Tudor Vladimirescu. Prefectul de Galaţi a anunţat faptul că toţi proprietarii de porci, indiferent că animalele sunt sau nu înregistrate, vor primi bani de la stat pentru suinele ucise. Cei din Suceveni sunt se pare norocoși pentru că banii aproximativ 51.000 de lei, au fost deja viraţi de Autoritatea Naţional Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Pompiliu Comşa

 

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Only registered users can comment.