Salvați 112 până nu se întâmplă alte drame

12/03/2019

Apel de urgență: salvați 112! Aşa sună mesajul lansat de salvatori, mai ales că sunt 25 de apeluri false sau abuzive pe minut. Apelul a fost lansat după ce un bărbat a sunat la serviciul de urgenţă 112  pentru a solicita ,,urgent” un pahar cu apă pentru a-şi astâmpăra sughiţul. Pentru aceasta se lucrează la un proiect legislativ care vizează înăsprirea pedepselor pentru astfel de activități: amendă de la1.000 la 4.000 de lei sau 100 pâna la 400 de ore de muncă în folosul comunității. În cazul recidiviștilor se poate ajunge pâna la dublarea acestor amenzi și a orelor de activitate în folosul comunitatii sau chiar închisoare de la 6 luni până la 3 ani.

 

Toleranță zero pentru cei ce apelează abuziv numărul care ne poate salva viața-112. Până nu se întâmplă alte drame.

  1. Tudor Ciuhodaru

”Încă un apel de urgenţă. Salvaţi de data aceasta 112, chiar apelul care vă poate salva viaţa.

Medicul şi parlamentarul Ciuhodaru a iniţiat un proiect de lege care are drept doreşte descurajarea apelării inutile  la 112.

”Gândiţi-vă că atunci când se sună nejustificat sau abuziv la 112 se încarcă linia telefonică. Cineva care ar avea nevoie de aistență medicală de urgență nu poate beneficia de ea. Căci peste două treimi din apelurile la 112 sunt adresate salvării, iar dacă punem salvarea, poliția, jandarmii, pompierii, pe drumurile patriei s-ar putea să nu aibă cine să intervină când aveţi o situaţie reală.” –  a declarat dr. Tudor Ciuhodaru, deputat

Prin legea Ciuhodaru se cere ca persoanele care fac farse la serviciul 112 sau sună inutil ar trebui să suporte consecinţele.

”Dincolo de educaţie vorbim despre o situație crâncenă despre pedepsele mult prea blânde pentru astfel de situații. Eu propun prin proiectul meu de lege, două lucruri foarte clare. Odată, majorarea, dublarea defapt a pedepselor pentru apelare abuzivă, cei care apelează fals sau abuziv numărul 112 să deconteze o parte din trimisul salvărilor pe coclauri, pentru că altfel lucrurile acestea se vor repeta, iar dacă recidivați, chiar dacă insistați să puneți viața cuiva în pericol, în aceste situații să se ajungă chiar și la pedeapsă cu închisoare de la șase luni până la un an. Eu cred că 112 trebuie lăsat acolo să ne salveze viața și chiar mă uit că unele țări europene și-au păstrat și numerele special destinate pentru slavare, poliție și pompieri, tocmai pentru a avea aceste numere de rezervă, noi nu-l avem, așa că nu blocați 112.”- a mai declarat dr. Tudor Ciuhodaru, deputat

În ultima lună în judeţul Iaşi au fost înregistrate 13 apeluri false. În urma unui apel fals echipaje ale Inspectoratului Situaţii de Urgenţă, SMURD, Ambulanţă, Poliţie s-au deplasat 43 de kilometri pentru a salva viaţa unor persoane încarcerate în urma unui accident rutier care ar fi avut loc în localitatea Hermeziu. Pentru că nu au găsit niciun accident, în timpul căutărilor au fost solicitaţi şi cei de la poliţia de frontieră să intervină cu un echipament de termoviziune. După o noapte de căutări salvatorii şi-au dat seama că de fapt totul a fost o alarmă falsă.

Anda Matei, Ionel Pintilii

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Only registered users can comment.