Sistem anti-inundaţii în judeţul Iaşi

Sistem anti-inundaţii în judeţul Iaşi

23/06/2016

Două acumulări nepermanente din judeţul Iaşi au fost inaugurate. Acestea sunt situate pe râurile Bahluieţ şi Probota şi au rolul de a proteja localităţile din zonă de posibile inundaţii.

Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad a finalizat recent proiectul „Acumulări nepermanente pe râurile Bahlueţ şi Probota amonte de localitatea Târgu Frumos”. Lucrările de pe cele două râuri vor putea scoate de sub efectul viiturilor cu probabilitatea de 5% circa: 125 de gospodării în localitățile Târgu Frumos și Dădești, 21 de blocuri de locuințe în orașul Târgu Frumos, terenuri agricole și sere cu o suprafaţă de 93 ha, aproximativ 260 m drum european şi aproximativ 200 m cale ferată.

„Efectele acestor lucrări se referă la protejarea populaţiei împotriva inundaţiilor, precum şi a diminuării efectelor acestor calamităţi în ceea ce priveşte economia, sub toate aspectele. Deci, unităţi de producţie, afaceri, căi de comunicaţie.” – Tudor Blidaru, managerul unităţii de implementare a proiectului.

Obiectivul de investiții face parte dintr-un proiect mult mai amplu, în care este inclusă şi regularizarea râului Bahlui, pe porţiunea dintre Podu de Piatră şi Pod Metalurgie.

„Acumulările nepermanente de pe Probota şi Bahluieţ au fost efectuate anul trecut şi finalizate anul acesta. Au costat 6 milioane de euro şi fac parte dintr-un mare proiect, de 49 milioane de euro. Practic unul dintre cele mai mari proiecte de punere în siguranţă sau scoaterea de sub riscul inundaţiilor pe regiunea Moldova, practic, ca şi valoare.” – Petru Avram, managerul Administraţiei Bazinale Ape Prut Bârlad.

Prin construcţia celor două acumulări nepermanente se estimează că pagubele evitate sunt în valoare de peste 302 milioane lei.

Cosmin Dan

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Only registered users can comment.