Sute de copii ajung în spital după ce înghit obiecte

Sute de copii ajung în spital după ce înghit obiecte

17/08/2016

Anual, sute de copii ajung de urgenţă la spital după ce înghit diverse obiecte precum monede, bijuterii, seminţe sau nasturi. Medicii de la Spitalul pentru Copii „Sfânta Maria” din Iaşi spun că aceste cazuri sunt cele mai complicate şi pot pune în pericol viaţa celor mici.

Fragmente de jucării, bijuterii, nasturi, monede, seminţe şi fasole, sunt doar câteva dintre corpurile străine care au fost extrase de către medicii de la Spitalul pentru Copii „Sfânta Maria” din esofagul sau căile respiratorii ale copiilor. Chiar dacă numărul acestor cazuri este destul de mic, de ordinul sutelor, medicii spun că de cele mai multe ori starea de sănătate a copiilor este foarte gravă după ingerarea acestor obiecte. Mulţi dintre ei au nevoie de o intervenţie chirurgicală iar în cele mai fericite cazuri, de o intervenţie endoscopică pentru extragerea corpurilor străine.

„Există un rând de urgenţe pe care numai spitalul nostru poate să le asigure şi anume, extragerea corpurilor străini, inhalaţia accidentală de copii” , spune dr.Radu Terinte, directorul Spitalului pentru Copii „Sfânta Maria” din Iaşi.

Astfel, conducerea unităţii spitaliceşti a decis înfiinţarea unei noi linii de gardă pentru a rezolva toate cazurile care au nevoie de asistenţă medicală ORL.

„Până la înfiinţarea gărzii noastre de ORL, toate cazurile erau trimise la Spitalul Sfântul Spiridon, mai puţin corpii străini care, odată ajunşi în Unitatea Primire Urgenţe la noi, era chemat de la domiciliu medicul ORL-ist care venea şi rezolva problema”, completeaza dr.Radu Terinte, directorul Spitalului pentru Copii „Sfânta Maria” din Iaşi.

În prezent, trei medici asigură asistenţă medicală tuturor cazurilor, iar recent a fost semnat un contract de colaborare cu alţi patru medici.

Reporter Ruxandra Caşu

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Only registered users can comment.