TUIASI vrea să reducă abandonul şcolar universitar

15/11/2018

Aproape un sfert dintre studenţii din anul întâi renunţă la studii. Situaţia este într-atât de îngrijorătoare încât conducerea Universităţii Tehnice Gheorghe Asachi a luat mai multe măsuri pentru a preveni abandondul şcolar.

Un centru de învăţare a fost inaugurat la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași.

“Este un proiect dedicat studenţilor din anul întâi în acţiunea ROSE, o acţiune finanţată de Banca Mondială pentru reducerea abandonului şcolar în România. Intenţia este de a realiza un astfel de centru chiar acolo unde stau studenţii, în aşa fel încât să fie foarte facil accesul” afirmă Nicolae Seghedin, prorector Universitatea Tehnică Iaşi

Centrul de Învăţare Remedium este amplasat la parterul căminelor T5-T6 din Complexul Tudor Vladimirescu. Miza este de a face ca studenţii din anul I să se integreze mult mai bine în viaţa universităţii.

“Este un centru nonconformist, post modern, care nu se aseamănă deloc cu o sală de lectură clasică de cămin, un spaţiu destinat nu numai învăţării ci şi dezvoltării personale. Este un spaţiu care se poate dezvolta o relaţie afectivă între student şi instituţie” adauga Nicolae Seghedin.

Pentru Centrul de Învățare REMEDIUM – TUIASI, un proiect finanțat cu fonduri asigurate de Banca Mondială, s-au investit aproximativ 250.000 de euro. Noul centru este prevăzut cu trei încăperi: una pentru activități dedicate învățării și predării, un spațiu tip sală de lectură, care poate fi folosit și ca o sală de training și consiliere în grup, cât și o sală de consiliere individuală.

“Acest centru este foarte important pentru studenţi deoarece rata de abandon şcolar este destul de mare în ultimul timp. Consider că este important un astfel de centru pentru susţinerea lor fizică şi morală şi intelectuală prin a-i ajuta prin diverse cursuri, cu ajutorul psihologului şi de a-i susţine şi îndruma spre ceea ce este bine” precizeaza Cosmin Contofan, student mentor.

Noul centru este prevăzut cu trei încăperi: una pentru activități dedicate învățării și predării, un spațiu tip sală de lectură, care poate fi folosit și ca o sală de training și consiliere în grup, cât și o sală de consiliere individuală.

Spațiul este dotat cu zece stații de calculator moderne pe care sunt încărcate cele mai avansate softuri existente de proiectare și desenare, destinate în principal studenților de anul I. Există și o bibliotecă fizică ce conține publicații, cărți, manuale din străinătate pe domenii precum matematică, mecanică, fizică, existând instalate și o serie de standuri demonstrative pentru înțelegerea diverselor fenomene fizice.

La inaugurarea de la TUIASI a fost prezentă o delegație a Băncii Mondiale condusă de Tatiana Proskuryakova, country manager pentru România și Ungaria al Băncii Mondiale, precum şi primarul Iaşului Mihai Chirica.

Anda Matei/ Cristian Lozbă

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Only registered users can comment.