Un dolce far niente, în premieră la Naţionalul ieşean

09/01/2019

Artiştii Teatrului Naţional Vasile Alecsandri din Iaşi vor transpune pe scenă spectacolul “Un dolce far niente”. Spectacolul este o adaptare după  “Vilegiaturiştii” lui Maxim Gorki. Premiera spectacolului va avea loc pe 13 ianuarie, la Teatrul Cub, în prezenţa Catincăi Drăgănescu, regizorul spectacolului.

Spectacolul Un dolece far niente este despre  ignoranţă şi autosuficienţă, despre cei pe care bunăstarea şi confortul i-au prădat de valori, despre idealuri decăzute şi foarte multă inerţie.

”Am ales să montez textul acesta, dincolo de revitalizarea clasicilor, pentru că mi se pare că pune în pagină nişte idei foarte relevante azi. E un text dur, pune în faţa artiştilor şi spectatorilor o oglindă. Este un text despre noi, despre intelectuali, oameni cu statut social, despre oameni importanţi, despre oameni cu familii, care în acelaşi timp sunt ignoranţi cu ceea ce se întâmplă în jur, care aleg pasivitatea ca şi scuză pentru a nu le păsa de lumea din jur” a declarat Catinca Drăgănescu, regizor.

“Un dolce far niente”  este o oglindă pusă în faţa noastră, spectatori şi artişti laolaltă.

”E un spectacol multimedia, un spectacol care imită multe componente, care e montat cinematic. Este la limita dintre show, film, spectacol de teatru. Aici intervine trupa pe care am provocat-o la un tur de forţă” susține Catinca Drăgănescu, regizor.

Ideea spectacolului a pornit de la o revoltă personală a regizoarei.

”Îmi doresc un “tras de mânescă”, un „tras de mânecă” pe care teatrul şi arta în general pot să-l facă mai tandru şi mai subtil pentru a spune “trezirea”.  E momentul să ne trezim şi să facem ceva. Chiar dacă ne e bine, în perspectivă nu ne e bine deloc” susține Catinca Drăgănescu, regizor.

Anda Matei, Emil Pralea

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Only registered users can comment.