Vrea să readucă la viaţă „grâul roşu”

13/09/2018

Cunoscutul om de afaceri Gelu Tofan intenţionează să revitalizeze „grâul roşu de Botoşani”, dispărut în urmă cu peste jumătate de secol. Tofan a achiziţionat seminţele din Slovenia şi vrea să înfiinţeze cultura în această toamnă.

Grâul roşu de Botoşani, care, în perioada dinainte de Primul Război Mondial şi în perioada interbelică, a reprezentat o importantă monedă de schimb pentru România, va fi cultivat pe suprafeţe mici, urmând ca apoi să fie cultivat în masă.

Potrivit specialiştilor, grâul roşu de Botoşani era renumit pentru calitatea sa, remarcându- se prin nivelul ridicat al glutenului şi dulceaţa făinii rezultate. Producţia de grâu roşu a fost relativ redusă, de maxim 1.500 kilograme la hectar.

Acest tip de grâu a dispărut în anii 60, când autorităţile au introdus în agricultură îngraşămintele chimice şi pesticidele. Familiile de cultivatori şi mai ales cei care vindeau mai departe grâna se îmbogăţiseră în perioada interbelică. Pe atunci, acest timp de grâu pleca din zona judeţului Botoşani către destinaţii precum Germania sau Marea Britanie.

Brenda Neghină

 

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Only registered users can comment.