ALEGĂTORI DOAR PE HÂRTIE

11/11/2019

Autorităţile din judeţul Botoşani au înfiinţat secţii de votare în două localităţi în care populaţia a crescut exponenţial în ultimul an, după ce mii de persoane din Republica Moldova sau Ucraina au obţinut cetăţenie română, stabilindu-şi domiciliile în localităţile respective. Alegătorii ucraineni sunt, practic, doar nişte nume pe hârtie, însă, pentru că legea este imperfectă, a fost nevoie ca pentru ei să fie organizată o nouă secţie de votare. 

Secţia de votare 403 din Maghera – comuna Vârfu Câmpului a fost înfiinţată ca urmare a faptului că peste 2.000 de cetăţeni ucraineni şi-au stabilit domiciliul pe raza acestei localităţi.

Primarul comunei, Maria Hutu, recunoaşte că situaţia apărută la Maghera este una atipică.

Cetăţenii respectivi au fost primiţi în spaţiu de localnici, doar în scopul de a le facilita obţinerea cetăţeniei române.

Aceşti alegători sunt doar nişte nume pe hârtie. Şi atât, pentru că nu vin la vot.

O situaţie similară se înregistreaza în localitatea Ripiceni, acolo unde populaţia a crescut cu aproximativ 1.500 de persoane pe fondul  obţinerii cetăţeniei române de către tot atâţia cetateni din Republica Moldova. Ca urmare, Primăria a fost nevoită să solicite înfiinţarea unei noi secţii de votare, iar Instituţia prefectului a aprobat constituirea Secţiei de votare 348.

Primarul din Ripiceni, Gabriel Talef, a spus  că înfiinţarea unei noi secţii de votare presupune costuri suplimentare, în special la capitolul referitor la plata membrilor Biroului electoral al secţiei de votare. De asemenea, pentru cetăţenii moldoveni care şi-au stabilit domiciliul pe raza localităţii vor fi  înregistrate costuri de tipărire a buletinelor de vot, iar probabilitatea ca aceştia să participe la scrutinul prezidenţial este extrem de redusă.

La nivelul judeţului au fost constituite, pentru prima dată, 427 de secţii de votare, cu două mai multe decât la alegerile europarlamentare din luna mai. Numărul secţiilor a fost suplimentat ca urmare a creşterii populaţiei din comunele Vârfu Câmpului şi Ripiceni.

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Only registered users can comment.