Au spus DA pentru autostrada A8 Iaşi – Târgu Mureş

07/11/2018

 Parlamentul a spus DA pentru Autostrada A8, cunoscută, mai nou, şi ca Autostrada Unirii. Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, cu 261 de voturi “pentru”, două ”împotrivă”. Au fost şi cinci abţineri.

Potrivit proiectului, care a fost iniţiat de parlamentari ai Partidului Mişcarea Populară şi semnat de reprezentanţi ai tuturor formaţiunilor politice, Autostrada Unirii începe de la Ungheni. Adică de la graniţa României cu Republica Moldova, printr-un nou pod peste râul Prut, şi se termină printr-o conexiune cu autostrada A3 Braşov – Borş, în apropierea oraşului Târgu Mureş.

“Este cel mai important proiect de lege din ultima sută de ani pentru Iaşi, pentru Moldova. Proiectul de lege privind obligarea guvernului României de a executa autostrada Iaşi – Târgu Mureş este important pentru România, pentru Moldova, pentru Iaşi dar şi pentru Moldova de dincolo de Prut, pentru că se conectează mult mai uşor la Europa” a precizat deputat PMP Petru Movilă, iniţiatorul proiectului.

Construcţia Autostrăzii Unirii va fi finanţată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, din credite externe şi din fonduri europene nerambursabile şi/sau prin parteneriat public-privat.

“Sper să fie şi adevărat despre votul viitoarei autostrăzi A8. Nu putem decât să salutăm această chestiune. Sper să nu fie la fel de folositoare ca şi apa de ploaie. Guvernul României trebuie să înţeleagă că acest vot în Parlament obligă ca în termen de 30 de zile  de la publicarea în Monitorul Oficial să fie dusă la îndeplinire această măsură prin demararea completă a tuturor paşilor care trebuiesc făcuţi” a comentat Mihai Chirica, primarul Iaşului.

În caz contrar, primarul Chirica este decis să sesizeze la fiecare 30 de zile fiecare zi de întârziere instituţiile statului care se ocupă de aplicarea legii

“Nu mai avem timp să aşteptăm  nicio secundă, niciun minut, pentru că nu se face peste noapte, pentru că generaţia noastră a privit cu prea multă neîncredere acest proiect datorită faptului politic. Avem obligaţia pentru generaţia mai tânără faţă de noi să le dăm o şansă să folosim autostrada în vederea dezvoltării economice a regiunii de Nord-Est” a adaugat Mihai Chirica, primarul Iaşului. 

Potrivit votului din plenul Parlamentului, în fiecare lege bugetară anuală, pe durata implementării proiectului, se vor aloca acestui obiectiv credite bugetare.

Anda Matei, Mădălina Cronţ / Emil Pralea

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Only registered users can comment.