Centura de siguranţă salvează vieţi

Centura de siguranţă salvează vieţi

26/07/2016

Toţi pasagerii unei maşini ar trebui să folosească centura de siguranţă. Cu toate acestea, numărul persoanelor care îşi pierd viaţa în accidente rutiere este într-o continuă creştere. Doar la Iaşi au murit şapte persoane în prim ul semestru al acestui an, din cauză că nu purtau centura de siguranţă.

Deşi noul Cod Rutier îi obligă pe toţi pasagerii unui autovehicul să folosească centura de siguranţă, nu este respectată întocmai această regulă. În cazul producerii unui accident, chiar dacă maşina are o viteză mică, de 45 km / h, pasagerii riscă să fie proiectaţi prin parbriz. Astfel, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi a demarat o campanie de conştientizare prin care vrea să tragă un semnal de alarmă tuturor cetăţenilor cu privire la importanţa folosirii centurii.

” În primul semestru al acestui an, în judeţul Iaşi s-au înregistrat 555 de accidente rutiere în care şi-au pierdut viaţa 18 persoane, alte 160 au fost rănite grav şi 571 rănite uşor. În procent de 30% din aceste persoane nu purtau centura de siguranţă. Dacă vrem să facem o comparaţie, dintre cele 18 decedate, şapte nu purtau centură”, a spus Liviu Zanfirescu, comisar şef Serviciu Rutier IPJ Iaşi.

În cursul acestei săptămâni a fost amplasat un cort în Piaţa Unirii şi mai multe scaune de maşini implicate în accidente rutiere grave. Fiecare dintre acestea are  câte o poveste.

„Poliţia Rutieră desfăşoară pe lângă activităţile de impunere a legii şi o serie de activităţi cu caracter preventiv în cadrul campaniei naţionale Alege Viaţa, campanie prin care se urmăreşte conştientizarea participanţilor la trafic cu privire la riscurile la care se expun atunci când nu respectă normele rutiere”, a declarat Cristian Andrieş, inspector general al Poliţiei Române, Direcţia Rutieră.

În plus, indiferent dacă stau în faţă sau în spatele maşinii, toţi copii cu vârsta sub trei ani trebuie să aibă un scaun special, dotat cu centură de siguranţă.

Reporter Ruxandra Caşu

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Only registered users can comment.