Conacul Bolomey din Ialomiţa, reabilitat cu bani europeni

28/02/2019

Preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, Victor Moraru a semnat un contract de finanţare cu Agenţia de Dezvoltare Sud Muntenia şi cu Ministerul Dezvoltării pentru reabilitarea Conacului Bolomey de la Cosâmbeşti. Va fi finanţată o investiţie de 4,6 milioane de euro, dintre care 98% provin din fonduri europene. Semnarea contractului va fi urmată de etape importante, precum realizarea proiectului tehnic, licitaţiile, contractarea constructorului şi auditul.

Implementarea proiectului va dura şapte ani din cauza procesului complex de restaurare a construcţiei. Conacul Bolomey va fi integrat în circuitul cultural şi turistic al judeţului. Dacă proiectul nu va fi finalizat în termenul prevăzut în contract, există riscul returnării banilor primiţi ca finanţare.

Liviu Muşat, director ADR Sud Muntenia: – În judeţele României există încă o preocupare importantă pentru aceste rădăcini şi dacă prin POR putem finanţa astfel de proiecte, bucuria este şi mai mare.

Florin Vlad, director Muzeul Judeţean Ialomiţa: – Încă din 1990 ştiu cum a evoluat stare lui de degradare şi mă bucur că astăzi i se acorda şansa de a-i da o speranţă, de a fi refăcut, de a i se reda identitatea istorică şi aspectul arhitectural.

Monument arhitectonic reprezentativ pentru Ialomiţa, conacul a aparţinut familiei Bolomey, construcţia fiind finalizată în anul 1898.

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Only registered users can comment.