Controlul poluării cu nitraţii din ferme

23/03/2019

Investiţiile cu fondurile europene în fermele românilor sunt condiţionate de directiva nitraţi a Comisiei Europene. Asta înseamnă că orice investiţie care se finalizează trebuie să respecte directiva nitraţi.

Funcţie de specia de animale şi de perioada de interdicţie fiecare fermier trebuie să aibă o capacitate de stocare conformă standardelor Uniunii Europene.

Mihai Constantinescu, specialist în agricultură – Dacă vorbim de o fermă de 200 de vaci, la final se va verifica, înainte de emiterea autorizaţiei de mediu dacă există posibilitate de stocare a gunoiului de grajd pentru toate acele animale. În fapt înseamnă să evite scurgerea de nutrienţi în sol şi de aici în apa freatică.

Fermierii trebuie să respecte şi perioada de interdicţie a împrăştierii gunoiului de grajd compostat pe terenurile agricole.

Mihai Constantinescu, specialist în agricultură –  Înseamnă că în perioada rece, când solul este îngheţat, când este îmbibat cu apă sau este zăpadă, plantele nu sunt în repaos vegetativ şi nu pot să absoarbă nitraţii din apă. 

Asta deoarece în această perioadă există riscul ca nitriţii să ajungă în apa freatică.

Mihai Constantinescu, specialist în agricultură – Şi de aici să ne cauzeze nouă probleme de sănătate şi să perturbe echilibrul ecosistemelor acvatice.

Toate aceste reguli trebuie păstrate şi în perioada 2021 – 2027.

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Only registered users can comment.